Avala i Kosmaj

Htela sam samo da okačim nekoliko fotografija sa dašanjeg izleta, a onda sam otvorila word dokument da samo napišem nešto o ovim spomenicima, pa sam otvorila Vikipediju i počela da prepisujem, pa sam shvatila da mi to neće stati u jedan fejsbuk ili instagram status zbog ograničenog broja karaktera i onda sam rešila da sve to okačim ovde, iako sam sve prepisala iz drugih izvora i nijedna reč, osim ovih uvodnih, nije moja. Dan državnosti proveli smo obilazeći veoma važne spomenike u Beogradu i okolini. Bilo je neverovatnih devetnaest stepeni za sedamnaesti dan februara i dok bi me ova temperatura u prilikama kada joj je vreme uvek veselila, danas sam brinula jer je izazvana samo i isključivo klimatskim promena. Ipak, slobodan i topao dan iskoristili smo za lep izlet.

Avalski toranj

Avalski toranj predstavlja remek delo srpskog graditeljstva. U vreme kada je podignut (1961-1964), ubrajao se u u 10 najviših tornjeva na svetu. Njegovi tvorci bili su arhitekte Uglješa Bogunović i Slobodan Janjić. Najvažniji je telekomunikacioni objekat u Srbiji i jedan od najmodernijih u svetu, sa predajnicima koji su montirani još 1964. godine kada su se emitovali programi Radio televizije Beograda. Toranj je srušen tokom NATO bombardovanja Srbije, 29. aprila 1999, a današnji toranj sagrađen je 2009, kao replika starog. Njegova ukupna visina sa antenskim tornjem iznosi 204.68 metara.

Spomenik Neznanom junaku

Spomenik Neznanom junaku, monumentalni mauzolej na vrhu planine Avala, podignut je 1938. godine na mestu srednjovekovne tvrđave Žrnov. Tvorac spomenika je hrvatski i jugoslovenski vajar Ivan Meštrović. Nalazi se na nadmorskoj visini od 511 metara. Grob leži na pet uspravnih blokova granita i okružen je karijatidama koje drže krov. Karijatide na spomeniku simbolizuju majke poginulih vojnika, ali i narode i regije koje su sačinjavale Kraljevinu Jugoslaviju: Šumadinka, Vojvođanka, Kosovka, Dalmatinka, Zagorka, Slovenka i Makedonka.

Pogled sa tornja na Spomenik Neznanom junaku i planinu Kosmaj

Hotel Avala

U podnožju Spomenika Neznanom junaku, smešten je Hotel Avala iz 1928. godine, sagrađen kao projekat ruskog arhitekte Viktora Lukomskog. Objekat je podignut na zahtev Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Izveden je u obliku monumentalne tročlane kompozicije i predstavlja mešavinu elemenata modernizma i tradicionalnih motiva srpskog srednjovekovnog graditeljstva. Na ogradi stepeništa nalaze se dve sfinge od veštačkog kamena, rad vajara Vladimira Zagorudnjuka. Sa parkinga hotela, 1929. godine otvoreno je prvo zvanično smučarsko takmičenje u Kraljevini Jugoslaviji, a sa istog mesta je posle Drugog svetskog rata otpočelo i prvo smučarsko prvenstvo Srbije.

Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu

Spomenik palim borcima Kosmajskog odreda je spomenik koji se nalazi na Malom visu, jednom od tri vrha planine Kosmaj, na visini od 576 metara. Na ovom mestu je za vreme Drugog svetskog rata poginulo 5820 boraca i partizanskih saradnika. Spomenik je podignut 1971. godine po projektu Vojina Stojića i Gradimira Medakovića i posvećen je Kosmajskom partizanskom odredu koji se u toku Narodnooslobodilačkog rata od 1941-1944. godine, odvijao na ovom terenu. Sastoji se od pet betonskih krakova visine 30 metara, koji simbolizuju slobodarsku i ustaničku iskru. Između stubova, na tlu je kružni postament koji simbolizuje večni plamen.

Spomen park Jajinci

Spomen park Jajinci podignut je na strelišnom prostoru Kraljevine Jugoslavije koje je tokom Drugog svetskog rata Gestapo koristio kao mesto za streljanje, ubijanje i spaljivanje 80 000 Srba, Jevreja i Roma, koliko ih je na svirep način ubijeno i sahranjeno na teritoriji na kojoj je danas smešten memorijalni spomen park. Veliki broj žrtava život je izgubilo u dušegupkama na putu od Starog sajmišta i Banjičkog logora. Formiranje spomen-parka počelo je 1951. godine kada je podignut centralni spomenik u obliku ptice, a kasnijih godina dodavani su i ostali spomenici posvećeni stradalim žrtvama i borbi protiv fašizma.

Pozdrav,

Majus
6 thoughts on “Avala i Kosmaj

 1. Branislav Reply

  Pozdrav Majus! Super da si ovde podelila jer mi je ovde lakše i preglednije čitati i gledati slike neko preko bilo koje društvene mreže. Gledao sam plan puta za posjet Avalskom toranju i ovo što mi izbaci na http://www.planerputovanja.com/srbija.php od Beograda do tornja mi se čini tačan put? Da li može da se do njega dođe celim putem autom?

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Ćao Branislave! Može, parking je ispred hotela, između tornja i spomenika. Dotle vodi put kroz šumu. Ako ćeš posle nastaviti i do Kosmaja, možeš i do njega automobilom. Lepo se provedi 🙂

 2. MirArbi Reply

  Ipak su mi tvoji tekstovi, sa ličnim impresijama, draži. Naročito me zanima tvoj utisak o Kosmaju, koji je, čini mi se, potpuno zapostavljen kao turistička destinacija, a ima toliko toga za ponuditi.

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Meni su ovakvi spomenici veoma važni i o njima ću tek pisati u budućnosti. Ovaj post je trebalo da bude samo kao foto-putopis, ali ispalo je ovako kako je ispalo 🙂 Biće ubuduće!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *