Nirnberg

Možda ovo neće biti putopis koji će vas odvesti do pravog restorana, do željenog muzeja ili u neki klub. Ovo što sledi samo je kratak osvrt na Nirnberg iz mog ugla. I neću lagati, išlo mi se u ovaj grad samo zbog jedne stvari: htela sam da vidim stadione na kojima su se jednom godišnje održavali nirnberški mitinzi u vreme nacističke Nemačke. Ti mitinzi na nemačkom poznati su kao Reichsparteitag. Kada je Hitler došao na vlast 1933, od te godine pa do 1938, mitinzi su se održavali u Nirnbergu, kolevci nacizma. Prvo bi Hitler prošao kroz grad unutar zidina, a onda bi nastavio do jezera oko kog se nalazilo nekoliko tačaka na kojima su se ti mitinzi održavali. Tačnije, osam. Skoro sva ta mesta bombardovana su od strane saveznika 1945. godine. Ukoliko ste nekada imali priliku da pogledate jedan od propagandnih filmova poznate nemačke rediteljke Leni Rifenštal, onda znate da su se ti filmovi snimali baš ovde. Trijumf volje i Pobeda vere. Leni je doživela duboku starost, nakon završetka rata bila je zabranjivana pa je uglavnom radila na nekim svojim projektima među kojima je snimanje podvodnog sveta i fotografisanje plemena u Africi. Klela se da nije znala ništa o progonu Jevreja i Holokaustu. Pa pobogu, Hitler je vazda bio fin i pristojan.
Tvorac celog kompleksa bio je Hitlerov arhitekta Albert Šper koji je kasnije na suđenju u Nirnbergu bio jedan od retkih koji je izbegao smrtnu kaznu. Danas ćete u Nemačkoj retko gde imati priliku da vidite ostatke arhitekture nacističke Nemačke, ali u Nirnbergu takva mesta su prilično dostupna. Ono što je uništeno, sada je prekriveno zelenim površinama sa tablama i informacijama o događajima koji su se tu zbivali. Ako nije zelena površina, onda je parking. Međutim, ostale su dve velike zgrade: Kongresshalle i Zepellinfeld, a obe se danas mogu posetiti kao postavka u okviru muzeja i Dokumentacionog centra nacističke Nemačke – Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände.

Kongresshalle je zapravo jedini objekat koji su projektovali otac i sin, arhitekte Ludvig i Franc Ruf. Objekat nije završen do kraja zbog početka rata, ali ono što danas možemo videti jeste 39 metara visoka građevina u obliku slova ,,U’’, bez krova, nalik na Koloseum u Rimu, po čijem uzoru je bila projektovana. Bilo je predviđeno da bude visoka 70 metara i natkrivena, sa 50 000 mesta.

Kongreshalle spolja. Izvor: Wikipedia
Kongreshalle iznutra. Izvor: Wikipedia

Zepellinfeld je verovatno najvažnije i najpoznatije mesto za održavanje mitinga, dugačko 360 metara, sa postoljem i tribinama. Takozvano, čedo Aleksandra Špera i njegov prvi veliki projekat. Najpoznatije, između ostalog i zbog činjenice da je svastika na vrhu ove zgrade 1945. godine minirana. Ime Zepellinfeld dobilo je po događaju iz 1909. godine kada je Ferdinand Graf von Zeppelin sleteo na ovo mesto svojom letelicom. Nakon rata, stadion je imao nekoliko namena, ali zbog dugogodišnjeg nekorišćenja, 2019. godine uložen je veliki novac da se ovaj prostor sredi. Kraj radova predviđen je za 2025. godinu.

U sumrak tog jedinog dana kada ćemo posetiti Nirnberg, obišli smo oba objekta. Osim mitinga koji su se ovde održavali na čelu sa Hitlerom, Nirnberg je, kada je o nacistima reč, poznat zbog još dve stvari. Godine 1935, usvojeni su Nirnberški zakoni zasnovani na nacističkoj ideologiji o rasizmu i antisemitizmu koji su odvajali mešovite Jevreje i Nemce od ,,čistih’’ Nemaca, zabranjivali međusobne seksualne i društvene odnose i oduzimali nemačko državljanstvo.
Kasnije, simbolike radi, u Nirnbergu je održano čuveno Nirnberško suđenje kada je prvi put izvedena takozvana pravna premijera jer je presudu izrekao međunarodni vojni tribunal. Prvog oktobra 1946. godine, od 22 optuženih, 12 je osuđeno na smrt vešanjem, 7 je služilo kaznu zatvorom, a trojica su oslobođena. Gering je tom prilikom izvršio samoubistvo u svojoj ćeliji, veče pred izvršenje smrtne kazne. Sudnica u Nirnberškoj palati pravde otvorena je danas za posete kao muzej „Memorium Nirnberški procesi”.

Ali kada izuzmemo sve ove podatke iz mračne istorije nacističke Nemačke, Nirnberg je jedan predivan, šarmantan, romantičan grad. Vekovima je bio sedište careva, carske riznice, krune i carskih relikvija. Danas je ekonomski i kulturni centar Frankonije i drugi je po veličini i značaju u Bavarskoj, posle Minhena. Ceo stari grad smešten je unutar zidina, a u njegovom samom centru uzdiže se tvrđava iz 11. veka sa koje puca pogled na crvene krovove starog grada i moderni Nirnberg izvan zidina. Poput mnogih sličnih gradova Nemačke i Zapadne Evrope, i ovde ćete videti nekoliko gotičkih i baroknih crkava, katedralu, gradsku kuću, zanimljive fontane, parkove, zlatne bunare i veliki broj muzeja, ali ono što Nirnberg izdvaja od ostalih gradova jesu predivne kuće spojene mostovima iznad mnogobrojnih kanala. Ceo taj prizor na vodi za mene je bio pravo iznenađenje, jer sam u Nirnberg došla prilično nespremna, oslanjajući se na Ljubanovo poznavanje i vođenja.

Jedna od najznačajnijih ličnosti i umetnika Nirnberga jeste Albreht Direr. On je u ovom gradu, odmah ispod tvrđave, živeo od svog rođenja do smrti (1471-1528). Teško da je jedan od najvećih nemačkih renesansnih slikara mogao za svoga života da pretpostavi da će nekoliko vekova kasnije glavni aerodrom u ovom gradu nositi ime po njemu i da će na tom aerodromu postojati biznis laundž sa njegovim imenom koji će dočekivati veoma bitne osobe. Elem, u toj kući sada je muzej, ispred su mala i velika skulptura zeca koga je naslikao 1502. godine i koga danas možemo videti u Albertini u Beču, prodavnica suvenira i sve je to u ulici koja se po njemu zove.

Ako u Nirnberg dođete zimi, nemojte propustiti da posetite i Kristkindlmarkt, najveći božićni market koji se ovde već 400 godina održava ili Dvorište zanatlija. A ako jedete meso, ne propustite male kobasice, specijalitet nirnberških marketa i kuvano vino. Ima Nirnberg i nekoliko velikih muzeja, ali nije bilo vremena da ih posećujemo. Ali da je za manje od jednog dana ostavio utisak na mene – jeste.
U nastavku prilažem fotografije koje će dočarati lepotu ovog grada, a ukoliko vam je potrebno više informacija o Nirnbergu, posetite sledeći link.

Bolnica Heilig-Geist-Spital
Pogled sa tvrđave
Tvrđava
Nirnberški šarm
Utvrđenje
Stari grad
Park na tvrđavi
Nirnberg na vodi

Dvorište zanatlija – Handwerkerhof

Novi muzej – Neues Museum
Romantika

Srećni praznici!

Pozdrav,

Majus

*Ukoliko vas zanimaju i ostali gradovi Bavarske, pročitajte u prethodnom tekstu
2 thoughts on “Nirnberg

  1. Violeta Reply

    Lepo i informativno napisano. Slazemo se u utisku da je Nirnberg negde neocekivano lep i romantican grad, divan za setnju i pun sadrzaja. A, nije u bilo kom itenereru pitnika. Steta, al opet, izgleda da u Nemackoj nema grada koji nije lep na svoj nacin, ocigledno bi se Nemacka moga obilaziti u vise navrata, a da uvek ostane jos nesto lepo za videti.
    Pozdarv i secna Nova godina, zelim Ti jos puno lepih putovanja, u zdravlju i radosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *