Stara šećerana u Beogradu

Ivana je odrasla u blizini nekadašnje šećerane u Radničkoj na Čukarici. A bavi se i fotografijom i od kako sam spontano počela da joj poziram još u napuštenoj zgradi na Zmaju, uglavnom se smucamo po takvim prostorima: napuštenim fabrikama, propalim preduzećima i postrojenjima i zavučenim delovima Beograda. Skoro smo posetile baš nju – šećeranu okruženu hipodromom, novokomponovanim tržnim centrom i Adom Ciganlijom preko puta. Neverovatno kako nas samo jedan uzani prolaz i nekoliko stepenika deli od svetala tržnog centra i takvog jednog napuštenog kompleksa sa prelepim zgradama od crvene cigle nastale po arhitektonskoj modi tipičnoj za kraj 19. veka u severnoj i srednjoj Evropi.
Fabrika je izgrađena u periodu između 1899. i 1901. godine kada je i počela sa radom, a njenu gradnju omogućio je kralj Aleksandar Obrenović. Na oglas o izgradnji javili su se iz zainteresovani iz Belgije, Japana, Engleske, Austrije i Nemačke, a investitor je bilo nemačko akcionarsko društvo. Fabrički kompleks činile su zgrade sa stanovima za činovnike i posebna zgrada za radnike, mašinska hala, sušara i zgrada direkcije.

Fabrika je između ostalog predstavljala jedan od centara sindikalne aktivnosti i okupljanja radnika u vreme delovanja Srpske socijaldemokratke partije sa Dimitrijem Tucovićem na čelu, pa je tako pod njegovom palicom organizovan veliki štrajk 1907. godine koji je ugušen nakon intervencije policije i vojske, kada je četvorica radnika stradala, a više njih povređeno.

Nakon Prvog svetskog rata, a zatim i bombardovanja Beograda 1941. godine, fabrika je teško oštećena i opljačkana, a od 1948. godine, kada je već u društvenom vlasništvu, dobija naziv ,,Industrija šećera i vrenja – Dimitrije Tucović’’. Bista Dimitrija Tucovića je kasnije postavljena u dvorištvu fabrike, a u skorije vreme je i nestala.
Od 1969. do 1983. godine, fabrika je bila deo PKB-a, posle čega je proizvodnja prebačena u Padinsku Skelu, a svi pogoni u fabrici napušteni. Deo opreme je prodat, deo prebačen u novu fabriku. Od 2007. godine fabrika je pod stečajem i svi zaposleni su dobili otkaz.
Po nekim izvorima iz 2018. godine, spominje se da će fabriku otkupiti Grad Beograd i da će se ovo nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture obnoviti, a potom će ovde biti pozorište, galerije, mesta za IT, kreativni habovi i tako dalje, sve u tom maniru. To je lepa zamisao ako će tako zaista biti, dokle god ne zabetoniraju stabla, ne prospu beli mermer ili ne postave neku statuu od 28 metara.

Osim devastirane unutrašnjosti tih zgrada, njihova spoljašnja lepota je lako uočljiva i vrlo verovatno da će vas njihov izgled podsetiti na neke delove pojedinih gradova u inostranstvu. U zgradama sa stanovima i dalje se odvija regularan život. Veš je raširen na žici u dvorištu, bake sede za stolom i piju kafu, zimnica i sok od višanja su na prozorima. Kao da se izvan tog dvorišta ne odvija ubrzani život današnjih vremena, jer tamo, u tom zelenilu i dalje možete čuti cvrkut ptica i zujanje muva.

Pored jednog velikog oraha videćete i antifašistički spomenik sa zvezdom petokrakom čija je crvena boja potpuno izbledela, sakrivena u krošnji drveta. Na spomeniku su nekada bile dve ploče sa natpisom. Jedna je još uvek tu, a drugu smo našle razbijenu u jednoj od napuštenih zgrada.

Postolje na kojem je nekada bila bista Dimitrija Tucovića

A ako zađete još malo dalje, u jednom krilu fabrike ugledaćete KPGT – Kazalište, Pozorište, Gledalište, Teatar koji postoji na ovoj lokaciji od devedesetih i i dalje radi.

Od ulaska u poslednju napuštenu zgradu, nastalu nakon ratova, sprečio nas je čuvar, jer: ne zna se koga ima unutra, svašta se tu dešavalo i niko vas neće čuti ako se nešto desi.

Budućnost šećerane je neizvesna, ostaje da vidimo šta će se dalje s njom dešavati. U međuvremenu, ako vas put ne navede na tu stranu, pogledajte fotografije koje je Ivana zabeležila.

Pozdrav,

Ivana i Majus

*Ivanine fotografije možete pratiti na Instragram profilima:

https://www.instagram.com/fotosinte3a/

https://www.instagram.com/an_innocent_observer/

https://www.instagram.com/astigmatizam/

ili na FB stranici:

https://www.facebook.com/fotosinte3a/

Na blogu, u rubrici Segmenti iz Beograda, pročitajte i druge priče.

Izvor: Wikipedia

3 thoughts on “Stara šećerana u Beogradu

  1. pm Reply

    fabrika se spominje u britanskoj seriji Mysteries of the Abandoned.
    Nije jasno o kakvom istorijskom dogadjaju govore, nisam mogao naci, ali 1907 bio je veliki strajk protiv nemackih vlasnika fabrike kad je policija ovorila vatru na demonstrante i ubila 4 radnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *