Niš

Ukoliko nikada niste bili u Nišu, pravo je vreme da tu grešku ispravite i prvi slobodan vikend uputite se baš tamo, jer dolaze lepi dani i proleće je iza ugla. Od kako sa aerodroma Konstantin Veliki saobraćaju avioni do i od nekoliko evropskih gradova, Niš je postao i popularna destinacija za veliki broj stranaca u poslednjih nekoliko godina. Ujedno, ovo je grad koji je iznedrio velike ljude, počevši od rimskog cara Konstantina Velikog, pa do Dušana Radovića, Branka Miljkovića, Želimira Žilnika, Šabana Bajramovića i mnogih, mnogih velikana, glumaca, pesnika, muzičara i sportista. Mali mi je ovaj blog da bih ih sve nabrojala. A kada je reč o festivalima koji se na godišnjem nivou odvijaju u ovom gradu, možemo reći i da je Niš srpska Meka filma, džeza i fanka. Vikend u Nišu će biti kvalitetno iskorišćeno vreme, a ako dođete i na samo jedan dan, u nastavku možete pročitati nekoliko predloga iz moje perspektive. Nišlije su i više nego dobrodošle da podele sa nama i neke druge lokalitete koje ne budem navela u daljem tekstu.
Čegar

Na 6 km od Niša, na brdu Čegar, 31. maja 1809. godine odigrala se velika bitka iz Prvog srpskog ustanka koja se vodila protiv mnogobrojne turske vojske. Nakon teške, celodnevne borbe, poginulo je svih 4000 srpskih vojnika na čelu sa Stevanom Sinđelićem. Tada je 2000 glava srpskih vojnika sahranjeno na mestu gde se danas uzdiže kula, podignuta 1927. godine, a od ostalih glava, Turci su u centru Niša podigli Ćele Kulu koja je trebalo da služi kao opomena svim Srbima, kako više ne bi podizali bune protiv turske vlasti.

Kula na Čegar brdu

Ukoliko budete imali sreće, ispred kule će vas dočekati gospodin Selomir Marković koji već trideset godina vodi računa o ovom spomeniku, dočekuje posetioce i đake i sa velikim žarom prepričava događaje koji su se odvili tog dana, kako se istorija ne bi zaboravila, a uz kafu, ratluk i rakiju, odrecitovaće vam i njegove omiljene stihove čuvenog pesnika iz Niša, Branka Miljkovića.

Čika Sele

Ćele Kula

Ćele Kula znači kula od lobanja. Podignuta je od strane Turaka kao opomena lokalnom stanovništvu, na putu za Carigrad. Prilikom gradnje, 1809. godine, u nju su uzidane 952 lobanje poginulih ustanika, ali vremenom se taj broj smanjivao jer su meštani krišom skidali glave i sahranjivali ih, uzimali ih kao suvenire ili su glave jednostavno propadale pod zubom vremena. Tek 1892. godine oko kule je  podignuta kapela i danas se u njoj nalazi 58 lobanja, zajedno sa lobanjom Stevana Sinđelića, kako se pretpostavlja.

Ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja, jedinstven je u svetu i godišnje ga poseti oko trideset hiljada ljudi.

Ćele Kula sa preostalim lobanjama

Koncentracioni logor

Nemojte propustiti da u Nišu posetite koncentracioni logor koji je za vreme Drugog svetskog rata postojao od 1941 – 1944. godine. To je bio takozvani ,,tranzitni’’ logor iz kog su zatvorenici, simpatizeri pokreta otpora, komunisti, Jevreji i Romi, odlazili u druge logore u Evropi, ali po podacima koji su sačuvani, kroz logor je prošlo 30 hiljada ljudi, od kojih je 10 hiljada streljano na Bubanj brdu. Zbog blizine železničke stanice Crveni krst, logor je nosio isti naziv, a danas je Memorijalni kompleks ,,12. februar’’. Ovaj datum je veoma važan u istoriji logora, jer je tog dana, 1942. godine, uspelo da pobegne čak 105 zatvorenika, što se nikada nije desilo ni u jednom drugom logoru u Evropi. Nakon tog bekstva, zatvorenici su prolazili kroz mučenja i torture, a ukoliko nisu deportovani dalje, okončavali bi na Bubnju. Tačan broj žrtava se ne zna, jer su Nemci pred kraj rata uništile sve dokaze.

Prilikom posete logoru, saznali smo da je poznati filmski reditelj Želimir Žilnik rođen baš ovde, jer je njegova majka Milica bila jedna od zatvorenica logora, a ubrzo nekon porođaja je i ubijena. Takođe, Nemci su u ovaj logor odvodili i decu, po koju su mogli da dolaze roditelji i da umesto dece ostaju u logoru.

Bubanj brdo

Bubanj brdo je poznato kao mesto gde su Nemci streljali oko deset hiljada Srba, Jevreja i Roma. Danas se na brdu nalaze tri skulpture u obliku ruku sa stisnutim pesnicama koje simbolizuju bunt pojedinih zatvorenika sa podignutim pesnicama u vis, pred samo streljanje. Skulpture su različitih veličina i predstavljaju mušku, žensku i dečiju ruku, kao simbol otpora prema neprijatelju, porodica koje su stradale. Ovaj spomen – park podignut je 1963. godine i delo je vajara Ivana Sabolića.

Medijana i Narodni muzej

Nažalost, još uvek nisam imala priliku da posetim Medijanu, zbog radova koji su aktuelni od 2017. godine, i trebalo bi da se ove, 2019. okončaju. Radi se o jednom od najznačajnijih arheoloških parkova u našoj zemlju. Na površini od 40 hektara smešteni su ostaci antičkog grada Naisussa, današnjeg Niša, podignutog u 3. veku, za vreme vladavine Konstantina Velikog.

Portret Konstantina Velikog

Ono što sam uspela da posetim je arheološka sala Narodnog muzeja u kojoj se nalaze eksponati iz navedenog perioda i razvoj Niša od neolita do srednjeg veka, ali moram priznati da Medijanu čekam sa nestrpljenjem.

Tvrđava i centar

Kada završite sa obilascima gorepomenutih znamenitosti Niša, ostaje vam da posetite čuvenu Nišku tvrđavu i prošetate kejom uz Nišavu. Ja vam neću pisati o tvrđavi jer o njoj već ima toliko podataka, ali ono što svakako još uvek nisam uradila, a želim, jeste da dođem u Niš u vreme festivala Nišville i vidim kako se sve te znamenitosti tvrđave uklapaju sa džezom, fankom i filmom. Iz perspektive nekog ko sedi za laptopom i čita o tome, deluje mi kao dobra kombinacija.

Šaban Bajramović
Nišville na Niškoj tvrđavi

Uz Nišavu, pored reke, smešteni su parkovi i statue poznatih Nišlija, a ona koja mi privlači pažnju je u obliku Šabana Bajramovića. Pre nekoliko godina, zatekla sam veliki buvljak tik uz tvrđavu, ali ne znam da li je i dalje aktuelan nedeljom i na toj lokaciji.

Buvljak kraj Nišave
Ljubav kraj Nišave

Kada krenete od tvrđave ka Obrenovićevoj ulici, na trgu na kom se uzdiže poznati hotel Ambasador i Spomenik oslobodiocima Niša, zapamtite poslastičarnicu Pelivan. Onu sa bozom, limunadom, šampitama i krempitama koje su obeležile naša detinjstva.

Hotel Ambasador i Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu Kralja Milana
Kada nastavite dalje kroz pešačku, Obrenovićevu ulicu, videćete kombinaciju starih i novih, modernih zgrada. Ako ispred knjižare Laguna vidite dva muškarca koji prodaju ploče, a i sami ste ljubitelji vinila, zastanite, kupite koju i pozdravite ih od mene. U Obrenovićevoj ulici, drugarica i ja smo sasvim slučajno otkrile prodavnicu muških odela domaće proizvodnje. Izgledaju tako svetski i retro, a cene su i više nego pristojne za takav izgled i kvalitet.

Staro i Novo

A onda stižete do Kazandžijskog sokačeta u Kopitarevoj ulici. Znaćete da ste stigli kada ugledate Stevana Sremca kako sedi za stolom sa svojim prijateljem Kalčom i njegovim psom. Kazandžijsko sokače je jedina ulica u Nišu koja je sačuvala duh starih vremena i otomansku arhitekturu. Ovde su se nekada nalazile zanatske radnje, a danas su pretvorene u kafiće i restorane. Ako ste gladni, preporučujem kafanu ,,Kod Rajka’’.

I za kraj, ne mogu a da ne spomenem ono što mi je prilikom svake posete Nišu bolo oči kao šilo. Koliko god da je grad Niš lep, ruži ga đubre koje je vrlo uočljivo na samom prilazu, još sa autoputa, a onda u reci, kanalima i na ulicama. Ova kritika je svakako upućena gradskim vlastima i ne samo u Nišu, nego u celoj Srbiji. Zašto se na higijenu gradova i prirode najmanje ili uopše ne ulaže, za mene će zauvek biti velika boljka. Đubre i nemar ljudi je nešto što će svako ko prvi put dolazi kod nas primetiti i sa tim utiskom otići dalje i nema te prirodne lepote u Srbiji koja će zameniti sliku zagađanih reka, planina i gradova.

Redovno stanje u našim vodama. Ispred Ćele Kule u Nišu

Pozdrav Nišlijama i vidimo se ponovo uskoro!

 
2 thoughts on “Niš

  1. Dragica Reply

    Ah, Niš, razne uspomene, najbolji teleći repovi (bolje je nego što zvuči), fantastična atnosfera u vreme Nišvila i filmskih susreta… Medijanu sam obišla na kvarno, pred samo zatvaranje i bila sam oduševljena. Jedva čekam da se završe radovi pa da zablista kako takav lokalitet i zaslužuje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *