Potsdam

Na 25 km od centra Berlina, nalazi se grad Potsdam. Da biste ga posetili, potreban vam je jedan slobodan dan, dnevna karta za zone ABC koja je za 30 centi skuplja od regularne i košta 7.40 evra i S-bahn.

Kratka istorija

Potsdam je nastao u 10. veku, a u 17. nastale su sve one palate po kojima je toliko poznat i zbog kojih se danas nalazi na UNESCO listi svetske baštine. Izgradio ih je pruski kralj Fridrih Veliki, po uzoru na Versaj (naravno!). Potsdam je nosio titulu druge prestonice Pruske, a kasnije Nemačkog carstva, sve do završetka Prvog svetskog rata. Kada su nacisti 1933. godine podmetnuli požar u zgradi Rajhstaga i tako preuzeli vlast, u martu iste godine, dotadašnji predsednik Paul fon Hindenburg, predao je sva ovlašćenja Adolfu Hitleru što je obeleženo ceremonijalnim rukovanjem u Garnisonkirche, crkvi u Potsdamu.

Nakon Drugog svetskog rata, grad je pretrpeo veliku štetu, a 1945. godine, u palati Cecilienhof, sastali su se američki predsednik Hari Truman, britanski premijer Klement Atli i jedan Rus – Jozef Staljin, da bi odlučili o daljoj sudbini Nemačke. Tako je došlo do podele države i Berlina, a Potsdam je pripao Istočnoj Nemačkoj.

Danas je Potsdam glavni grad države Brandenburg i broji preko 150 hiljada stanovnika.

Dan u Potsdamu

Nakon što smo u ranim jutarnjim satima bućnuli nogice u vodopadu, u Viktoria parku, blizu Ljubanove kuće i uhvatili S-bahn, našli smo se u malom i mirnom Potsdamu. Bila je nedelja, sreli smo usput dosta Poljaka u organizovanim turama, duž glavnog šetališta, a iza male Brandeburške kapije koja je bila u skelama, nizale su se tezge sa suvenirima i raznoraznim rukotvorinama. Osim toga, grad je bio praznjikav. Na velikom video bimu na trgu, emitovan je prenos utakmice Nemačka – Srbija. Na samo nekoliko minuta hoda odatle, stigli smo do ogromnog imanja nekadašnjih pruskih kraljeva gde ćemo ostati do kraja dana, obilazeći bašte, vrtove i palate.

Sanssouci palata

Najveća i najpoznatija palata je Sanssouci što bi na francuskom značilo ,,bez brige – sans souci”. Nastala je kao letnja rezidencija u rokoko stilu, po narudžbini Fridriha Velikog III, između 1745. i 1747. godine. Oko palate smešten je ogroman park sa terasastim vrtom i vinovom lozom, fontanama, starom vetrenjačom, jezerom i zanimljivim skulpturama, među kojima su i crne biste afričkih sluga. Ne znam da li postoji mogućnost da se iznajmi bicikl, ali ako baš želite da obiđete sve palate, razmislite o toj opciji i raspitajte se.

Nova palata (Neues Palais)

Park koji okružuje Sanssouci palatu je ogroman, a da biste od nje stigli do Nove palate, proći ćete 2.5 km. Usput, priroda koju ćete videti, dopašće vam se verovatno i više nego same građevine. Smenjivaće se pošumljeni predeli i polja ravnice koja podsećaju na ona u Vojvodini. Prolazićete kroz sređene vrtove, a usput ćete nailaziti i na druge dvorske objekte kojih u ovom kompleksu ima mnogo. Mi smo sasvim slučajno naišli na bogato ukrašenu Kinesku kuću iz 18. veka.

Nova palata je napravljena u jako kratkom periodu i mnogo je raskošnija u odnosu na letnju rezidenciju. Nakon sedmogodišnjeg rata koji je trajao od 1756 – 1763. godine, gradnja ovakve palate trebalo je da poruči susedima i neprijateljima s kime imaju posla. Inače, ulazak u dvorski kompleks je besplatan, ali ukoliko želite da obiđete određene objekte, proverite na internetu radno vreme i cene, pošto mi nismo nigde ulazili.

Holländerhäuser

Holländerhäuser ili Holandske kuće su jedne od glavnih atrakcija u Potsdamu. Izgradio ih je holandski arhiteksta Jan Bouman, u periodu od 1734 – 1742. godine, za holandske emigrante. Ima ih ukupno 134 i sve su očuvane, a danas su u njima smešteni kafići, restorani, galerije i radnje domaćih dizajnera. Svake godine, ovde se održava nekoliko festivala: u aprilu – Festival lala, u septembru – Festival grnčarije, a za Božić i oko Nove godine – Božićni market, pa imajte to u vidu ako se nađete u Potsdamu u nekom od ovih termina.

Filmpark Babelsberg

Ako ste ikada poželeli da posetite filmski studio, a u Holivudu nikada niste bili, to možete uraditi u Potsdamu, jer je ovde smešten najveći svetski filmski studio – Babelsberg, koji radi od 1912. godine. Pokriva 25.000 m2 i u Evropi predstavlja drugi po veličini, posle Rima. Inglourious Basterds, The Grand Budapest Hotel, Valkyrie su samo neki od filmova koji su snimljeni ovde. Filmofili će svakako uživati.
Alexandrowka

Alexandrowka je ime naselja u Potsdamu koje nismo posetili i za koje sam saznala tek sada, pripremajući se za ovu priču. Naime, kada su se Pruska i Francuska ujedinile protiv Rusije, preko hiljadu ruskih zatvorenika bilo je zatočeno u ovim krajevima. Kasnije je sklopljeno savezništvo sa Rusijom, a kralj Fridrih Veliki III i car Aleksandar Romanov, postali su dobri prijatelji. Dvanaest nekadašnjih zatvorenika pevalo je u kraljevom horu, pa su u Potsdamu i ostali. Kada je car Romanov umro, kralj Fridrih je naredio da se ovde napravi ruska kolonija za njegove pevače i izgradio dvanaest kuća za dvanaest porodica koje su u međuvremenu pristigle iz Rusije. Sagradio je rusku crkvu, bašte, voćnjake, a svako domaćinstvo je imalo po jednu kravu. Koloniju je nazvao po caru. Iako kuće nisu skroz autentične ruske, jer ih je gradio italijanski arhitekta, celo naselje izgleda zanimljivo. Tako da osim nemačkih, holandskih, dvorskih, u Potsdamu možete obići i ove ruske kuće. Od 1999. godine, Aleksandrovka je na listi UNESCO svetske baštine, a danas je u jednoj od ovih kuća smešten i mali muzej.

***

Naš izlet završili smo u restoranu Loft u pešačkoj ulici Brandenburger strasse kojom smo došli. Restoran je smešten na krovu sa pogledom na grad, hrana je bila ukusna, porcije obilne i cene pristojne. Na putu do železničke stanice, napravili smo mali đir po gradskom jezgru, upoređujući arhitekturu iz vremena pruskih kraljeva sa ostacima Istočne Nemačke i ove danas. Po dolasku u Berlin, stigli smo tačno na zalazak sunca koji smo ispratili na starom aerodromu Tempelhof.

Ukoliko želite detaljnije da se pripremite, ovde ćete naći više predloga. U svakom slučaju, prilikom sledeće posete Berlinu, odvojite jedan dan za izlet do Potsdama, sigurno će vam se dopasti.

Pozdrav,
Majus

Tempelhof
2 thoughts on “Potsdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *