Beogradski muzeji – majski izbor #6

Maj je moj omiljeni mesec. U maju sam rođena i po maju nosim ime. U maju sam i najaktivnija. Mnogo vremena provodim na poslu, ali mnogo i điram. Vozim bicikl i odlazim na reku. Svaki slobodan dan provodim van grada. A u gradu, sve vrca od izložbi, festivala, koncerata i kulturnih manifestacija. Ovo majsko izdanje će se razlikovati od ostalih po tome što ću tek posećivati događaje koje ću vam preporučiti. Neki će tek početi, a neki već traju.

Jugoslovenska kinoteka

U poslednje vreme, Jugoslovenska kinoteka mi je jedno od omiljenih mesta koje redovno posećujem. Osim što svakog meseca ispratim domaće, restaurirane filmove iz Vip Kinoteke, od maja, u kinoteci postoji još jedan razlog za posetu.

U njoj je otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića.

Svečano otvaranje Legata dogodilo se 5. maja kojem je prisustvovala Milena Dravić sa prijateljima, glumcima i rediteljima. Glumački par je Kinoteci zaveštao svoje nagrade, diplome i lične predmete među kojima je i Milenina haljina koju je nosila u Kanu 1980. godine, a koje publika već može da pogleda.

U maju će se u Kinoteci, između ostalog, prikazivati filmovi nedavno preminulog Miloša Formana, filmovi iz programa ,,Gradovi na filmu”, zatim će se od 23-27. maja održati Festival italijanskog filma, a biće prikazan i film ,,Lepota poroka” iz već pomenute Vip Kinoteke.

Sve detalje pogledajte na sajtu, a Jugoslovensku kinoteku posetite u Uzun Mirkovoj 1.

Beldoks festival

Ove godine, u periodu od 7. do 14. maja, održaće se jedanaesti po redu, Beldocs festival – Međunarodni festival dokumentarnog filma. U nedelju dana, biće prikazano 98 filmova u 14 različitih sekcija, u 11 bioskopskih sala: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće i Art bioskop Kolarac.
Karte se mogu kupiti na blagajnama na mestima projekcija. Karte za projekcije u Sava Centru se mogu kupiti i na prodajnim mestima Eventima.

Sava Centar – 400 RSD
Dvorana Kulturnog Centra Beograda – 250 RSD
Dom Omladine Beograda – 250 RSD
Muzej Jugoslovenske Kinoteke, Kosovska – 150 RSD
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova – 200 RSD
Centar za kulturu Vlada Divljan – 250 RSD

Sve detalje u vezi sa festivalom potražite na njihovom sajtu ili FB stranici.

Idoli

Ovaj maj je posvećen Vladi Divljanu i Idolima. Da je Vlada živ, 10. maja bi napunio 60 godina. Kada je umro, plakala sam danima kao da je neko moj otišao, toliko mi je bilo žao. Najviše mi je bilo žao što pre par godina nisam otišla na njegov koncert u SKC-u, samo godinu ili dve pred odlazak. Zato neću propustiti ovaj što će se desiti sutra u Sava Centru.

,,Hajde sanjaj me, sanjaj” je naziv koncerta koji će se održati povodom Vladinog rođendana. Zdenko Kolar (Idoli), Saša Šandorov (Nevladina organizacija) i Maks Juričić (Ljetno kino bend) biće domaćini i sviraće uz Caneta, Koju, Rundeka, Antona, Borisa Mladenovića i mnoge druge.

Ako još uvek niste kupili karte, a želite, ja se iskreno nadam da se mogu još uvek nabaviti.
Sava Centar, 10. maj, 20:30h, dođite, biće preemotivno.

Istim povodom, pre par dana, Ana Marija Grbić izdala je knjigu ,,Idoli i poslednji dan”, a 11. maja u knjižari ,,Magistrala” u Studentskom gradu, u 19h, Muharem Bazdulj će održati predavanje o albumu ,,Odbrana i poslednji dani”, iz ciklusa ,,Pop književnost”.

Ako niste u Beogradu ovih dana, a volite Idole, onda kupite knjigu i poslušajte radio emisiju Vladimira Skočajića Skoče ,,Gistropedia” sa gostom Zdenkom Kolarom.

Noć muzeja

Noć muzeja je verovatno najpopularnija kulturna manifestacija u našoj zemlji. Iako podržavam projekat, dugo godina ga ne posećujem zbog velikih gužvi. Postoji i drugih 364 dana u godini kada su nam muzeji uglavnom prazni, što i jeste razlog zašto sam počela sa promocijom naših muzeja kroz ovakve tekstove.

Petnaesta Noć muzeja, pod nazivom ,,Pobede i pobednici”, održaće se 19. maja sa početkom u 17h (do 1h iza ponoći), a osim već aktuelnih tura Neispričane priče, Dečija tura i Beograd sa stilom, ove godine je uvedena i tura Umetnik je prisutan. Na nekoliko lokacija u gradu, umetnici će dočekati publiku, voditi ih kroz izložbu i družiti se sa posetiocima.

Osim Beograda, manifestacija će biti aktuelna u još 46 gradova širom Srbije. Ulaznica košta 450 dina i važi za sve muzeje, a u Beogradu će ulaznica važiti i kao karta za gradski prevoz u periodu od 16-24h.

Želim vam lep provod bez velikih gužvi i ne zaboravite da posećujete muzeje i drugim danima!
Muzej Jugoslavije

Dok čekamo da se u Muzeju Jugoslavije završe radovi, u delu otvorenom za posetioce, 25. maja proslavljamo Dan mladosti, čime otpočinje program Leto u muzeju. Program otvara beogradska grupa VIS Limunada koja po muzici i stilu podseća na jugoslovenski film ,,Ljubav i moda”, a poseban deo programa biće modna revija letnjih kolekcija mladih, lokalnih dizajnera.

U okviru programa Leto u muzeju, uskoro nas čekaju i mnogi drugi sadržaji, a za ljubitelje ploča, održaće se i velika berza vinila.

Ulaz je besplatan, a o ovom i budućim događajima, pratite FB stranice Muzeja Jugoslavije i Paralel – Beogradskog festivala subkultre i nađite nešto po vašem ukusu.

Uživajte u maju, želi vam Maja!
7 thoughts on “Beogradski muzeji – majski izbor #6

  1. Љ Reply

    Jao sjajno Majus! Hvala za ove najave! Baš se radujem! 🤗🤗🤗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *