Beogradski muzeji – aprilski izbor #5

Dobrodošli u novo, aprilsko izdanje o beogradskim izložbama i muzejima. Tačnije, ovo će biti više martovsko – aprilsko izdanje, jer su u međuvremenu osvanule neke nove izložbe koje bih vam preporučila, a koje traju samo do kraja meseca marta.

***

GALERIJA NEW MOMENT

Izložbu ,,Flower power”, Jugoslava Vlahovića, u galeriji New Moment, možete posetiti do 31. marta. Ako ste na bilo koji način vezani za hipi pokret, živeli ste u to doba, žalite što niste živeli u to toba jer ste se prekasno rodili (poput mene), ali ste nastavili da gajite hipi kulturu na bilo koji način, ovo je prava izložba za vas. Na trenutnu situaciju u svetu i kod nas, na političare i sve loše što nas okružuje, autor ovih crteža odgovara ,,snagom cveća” uz slogan ,,Don’t worry be hippie”.

 

Jugoslav Vlahović je rođen u Beogradu 1949. godine, glumio je u predstavi ,,Kosa” u Ateljeu 212, dugogodišnji je ilustrator – karikaturista i urednik nedeljnika NIN, objavljivao je u jugoslovenskim i stranim listovima, a njegove radove možete pogledati u Muzeju savremene umetnosti, Muzeju primenjene umetnosti, kao i u muzejima i zbirkama u inostranstvu.

Izložbu (i promociju knjige) ,,Flower power” možete posetiti u Hilandarskoj 14. Ulaz je besplatan, a detalje o izložbi, autoru i galeriji, pronađite na njihovom sajtu www.newmomentgallery.com.

JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

Pisala sam o projektu Vip kinoteka, o saradnji između Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile koja je omogućila digitalno restauriranje domaćih filmova proglašenih za nacionalno kulturno dobro. Prošlog meseca gledali smo sjajan film Žike Pavlovića ,,Kad budem mrtav i beo”. Sledeći na repertoaru našao se debitantski film Gorana Markovića ,,Specijalno vaspitanje”. Film je prvi put prikazan 1977. godine u Puli na Festivalu jugoslovenskog filma, kada je osvojio niz nagrada, a Ljubiša Samardžić je dobio Zlatni dukat Manhajmskog festivala, smotre koja je u to vreme smatrana najboljim međunarodnim festivalom debitantskog filma. Osim Ljubiše Samardžića, u filmu su igrali Bekim Fehmiu, Slavko Štimac, Aleksandar Berček, Cvijeta Mesić i Mića Tomić. Branislavu Lečiću i Oliveri Ježini ovo je bilo prvo pojavljivanje na filmu.

,,Specijalno vaspitanje”, preuzeto sa sajta Jugoslovenske kinoteke

Na projekciji prisustvali su glumci, reditelj Goran Marković, kao i reditelj Srđan Karanović koji se pojavljuje u filmu na nekoliko sekundi, u ulozi policajca, i svi koji su doprineli stvaranju i restauraciji filma. Goran Marković je tom prilikom izjavio koliko je važno što je do ovog projekta došlo, jer su filmovi snimani na zapaljivim trakama koje nestaju, istakao da je ovaj film rađen bez ikakvih sredstava, da su glimci glumili besplatno i pričao je koliko je važno da ovakvi filmovi opstanu jer predstavljaju ogledalo jednog vremena, opisuju ljude koji su tada živeli, šta su mislili, kako su se oblačili, kako su živeli i kako su grad i tadašnja zemlja izgledali.

Na premijeri, preuzeto sa sajta Vip mobile

Ako ste u Beogradu 30. marta, film ,,Specijalno vaspitanje” možete pogledati u 18h i 20:30h, a naknadno ću vas (putem instagrama) obavestiti o terminima prikazivanja filma i u drugim gradovima u Srbiji. O ovoj i drugim projekcijama sa repertoara Jugoslovenske kinoteke, možete se informisati putem sajta www.kinoteka.org.rs.

MUZEJ JOVANA CVIJIĆA

Nikako nemojte propustiti da posetite Memorijalni muzej Jovana Cvijića, kuću u kojoj je veliki naučnik, geograf i profesor živeo sa svojom suprugom Ljubicom. Kuća je izgrađena 1905. godine i dekorisana je po njegovim zahtevima. Slikar Dragutin Inkiostri Medenjak izgradio je zidnu dekoraciju u stilu evropske secesije sa motivima srpske nacionalne tradicije. Nekoliko prostorija je sačuvalo autentičan izgled, dok je ostatak kuće prilagođen muzejskoj postavci u okviru koje su prikazani život, putovanja i istaživački rad naučnika. U muzeju, između ostalog, možete pogledati mapu Balkana sa označenim rutama koje je Jovan Cvijić obišao pešice ili na konju, jer je smatrao da se geografija najbolje može proučavati na nogama.

Jovan Cvijić je rođen u Loznici i živeo je od 1865. do 1927. godine. Bio je srpski naučnik, osnivač Srpskog geografskog društva, predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu. Od osnivanja Beogradskog univerziteta 12. oktobra 1905, postao je jedan od osam prvih redovnih profesora na Univerzitetu. Iza sebe je ostavio knjige i članke objavljene na više stranih jezika.

Muzej je renoviran i ponovo otvoren 19. marta ove godine. Meni je ovo bila prva poseta i kao veliki ljubitelj secesije, uživala sam u prostorijama ovog toplog i lepog muzeja i zato bih svakom preporučila da ga poseti, da prođe kroz lepo dvorište i bliže se upozna sa Cvijićevim životom i radom.

 

Adresa: Jelene Ćetković 5.
Radno vreme: Ponedeljak – zatvoren; Utorak, sreda, petak i subota od 10 – 17h; Četvrtak od 12-20h; Nedelja od 10 – 14h.
Cena regularne ulaznice je 200 din, a svake poslednje subote ulaz je besplatan.
Sve informacije potražite na sajtu muzeja.

DAKLE, VI STE TAJ UROŠ PREDIĆ?

Uroš Predić (1857-1953) je uz Paju Jovanovića bio najveći srpski slikar realizma. Povodom 160 godina od njegovog rođenja, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, prošle godine je održana izložba pod nazivom ,,Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?”, a koja se od 14. marta do 15. aprila ove godine može pogledati i u Galeriji SANU, u Knez Mihailovoj 35.

Izložba je podeljena u nekoliko tematskih segmenata, od slikarevog rođenja u Orlovatu, školovanja u Pančevu i Beču, putovanja po Italiji, životu i radu u Beogradu, kao i prijateljstvu sa Mihajlom Pupunom i Pajom Jovanovićem. Na izložbi ćete pogledati lične predmete, nameštaj, pisma, fotografije, slikarske rekvizite, kao i najznačajnija dela ovog umetnika ,,Kosovka devojka”, ,,Vizija u oblacima” i portrete Mihajla Pupina i Petra I i Aleksandra I Karađorđevića.

Svake srede od 17h, biće organizovano autorsko vođenje Olivere Skoko, višeg kustosa Narodnog muzeja Zrenjanin, dok će se vođenja stručnih saradnika održavati svakog dana u 13h i 19h, a sredom i četvrtkom samo u 13h. Ulaz je besplatan, a detalje o izložbi pronađite na sajtu.

IZLOŽBA SLIKA ,,VLADA”

Povodom 60 godina od rođenja Vlade Divljana, 21. marta je otvorena izložba slika pod nazivom ,,Vlada”, Goranke Matić. Fotografije su nastale na prvim nastupima Idola u SKC-u, Domu omladine i Hali Pinki, kao i u zagrebačkom Kulišiću i prati Vladinu tridesetogodišnju karijeru. Možete je pogledati do 30. maja u Marsh Open Space-u, u Cetinjskoj 15.

***

Bonus predlozi

*Ukoliko ste ljubitelji plesa, posetite petnaesti po redu Beogradski festival igre koji se održava od 15. marta do 4. aprila. O detaljima, informišite se na sajtu www.belgradedancefestival.com.

Balet Hongkong

*Ako ste čitali prethodne tekstove, znate za šetnje u okviru Kulturne baštine Topčidera. A ako još uvek niste stigli da se priključite turi, već sada se prijavite mejlom na kulturnabastinatopcidera@gmail.com i 31. marta sa početkom u 11h, prošetajte sa devojkama iz Muzeja afričke umetnosti.

*Ukoliko niste znali, na Novom groblju, jednom mesečno, organizuju se tematske šetnje. U nedelju, 1. aprila, biće organizovana šetnja pod nazivom ,,Satkane od duše i uma”, u okviru koje će vodič predstaviti znamenite Srpkinje. O prethodnoj turi i ostalim dešavanjima, pročitajte na sajtu. Ture su besplatne i nije potrebno da se najavite, ali za svaki slučaj, pišite im da potvrdite detalje. A kada smo već kod groblja, ukoliko želite da obiđete i Jevrejsko groblje, od 1. aprila do 30. septembra, radno vreme je od 8-19h.

Jevrejsko groblje

*U Etnografskom muzeju, do kraja aprila možete posetiti privremenu izložbu ,,Kosovski i šarkovski vez – kulturne paralele”, u okviru koje je prikazano tekstilno istraživanje, vez i kulturno nasleđe iz oblasti Šarkoz u Mađarskoj i sa Kosova i Metohije. O detaljima u vezi sa muzejom, pročitajte u prethodnom tekstu.

Kosovski i šarkovski vez – kulturne paralele, Etnografski muzej

*U KC Gradu, trenutno je aktuelna izložba ,,Tattoo”, Radeta Tepavčevića. Postavka se bavi tretmanom životinja u savremenom društvu i prikazuje ironične slike praćene sloganima iz advertajzinga. Trajanje izložbe je do 31. marta, u periodu od 14-20h.

*Od 2. do 8. aprila, takođe u KC Gradu, pogledajte dokumentarnu izložbu ,,Gustav Klimt: preteča moderne”, koja se organizuje povodom stogodišnjice smrti ovog slikara. Sve o izložbi, pročitajte na FB stranici.

***

Pozdrav do sledećih predloga,
Majus

*U kategoriji Segmenti iz Beograda, možete pronaći i prethodne tekstove o beogradskim muzejima.

 

2 thoughts on “Beogradski muzeji – aprilski izbor #5

  1. macaroonsandlittlejoys Reply

    Pa ti si sjaaajna! 😊 Uvek nas iznenadis brojnim i zanimljivim predlozima! 😊 Ljubav za izlozbe i muzeje, a martovsko-aprilska ponuda je bas bogata, pa se odmah bacamo u obilazak! 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *