2016 – Novogodišnji rezime

2016. ćemo uglavnom pamtiti po lošem, pa ću se ja zato držati moje naizgled sigurne zone i retrospektivu ove godine napraviti kroz putovanja. Ok, znamo svi da ni to više nije sigurno, ali u moru ružnih stvari, meni putovanja još uvek predstavljaju najlepše trenutke i posle najlepše uspomene. Treba biti oprezan i sigurno da u ovom trenutku neću izabrati Siriju za svoju sledeću destinaciju (na žalost), ali isto tako neću sedeti kod kuće i plašiti se sopstvene senke.

Pa, ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete za Novu godinu ili kasnije, tokom naredne, predlažem vam destinacije koje možete staviti na svoj spisak i ranije organizovati odlazak po povoljnijim uslovima.

Belgija

Belgiji se uvek vraćam zbog prijatelja. Već sam toliko puta sažvakala priču o tome da su svi moji bliski prijatelji otputovali i ne planiraju nazad osim za praznike, a taj trend nije prestao ni međ’ nekolicinom onih ,,preživelih” u Srbiji koji ovih dana pakuju svoje poslednje kofere za odlazak odavde. Tako da na to odavno više ne gledam kao na nešto strašno, već kao mogućnost da se viđam sa njima na drugim, lepšim mestima, gde sistem i život funkcionišu mnoooogo drugačije od ovog ovde. Zato sam imala priliku da Belgiju najbolje doživim do sada i mislim da je najmanje popularna u Evropi. Osim meni omiljenog Brisela, predivni su Gent, Antverpen i Briž. Vozovi redovno saobraćaju između ovih gradova, a iz jednog u drugi stiže se za oko pola sata. Iz Temišvara postoji direktna linija do Brisela preko Ryanair kompanije, ili WizzAir-om iz Budimpešte. Skoro sam iz Temišvara kupila dve povratne karte do Brisela za februar sledeće godine, za ukupno 20e, što je, složićete se, veoma, veoma povoljno.

Holandija

Ako se već uputite ka Belgiji, onda odatle imate savršene konekcije za neku od susednih zemalja. Predlažem Holandiju i Francusku. Zato i mi planiramo pri sledećem putovanju u Brisel, da ponovo skoknemo i do Holandije i do Francuske. Pročitajte priče o Amsterdamu, Hagu, Roterdamu i Delftu, ukoliko planirate put tamo. Najjeftinija varijanta su Eurolines autobusi, dok su vozovi nešto skuplji. Imajte na umu da vas od Brisela do Amsterdama koji je na severu Holandije, deli svega tri sata, a isto toliko i do Pariza, tako da – šta čekate!

Bosna i Hercegovina
U aprilu 2016. godine, pronašli smo veoma povoljnu ponudu za vikend putovanje u Višegrad, Sarajevo i Mostar. Sigurna sam da znate za sajtove sa popustima, pa kada vas uhvati neizdrž i hteli biste negde da pobegnete na dan-dva, tu možete naći veoma jeftine ponude. Vikend je sasvim dovoljan za obilazak pomenutih gradova. Tada sam se prvi susrela sa Bosnom i boravak tamo me je prilično uzdrmao i otvorio mnoga pitanja.

Gruzija

Retki su koji će se uputiti na ovakav put. Ali iskusutvo koje ćete tamo steći, ne može se meriti ni sa jednim drugim. Ovo putovanje smo organizovali u sopstvenoj režiji. Iz Budimpešte, preko WizzAir-a možete naći jeftine povratne karte, samo ih treba loviti malo ranije. Budući da su letovi noćni, u Budimpešti možete iskoristiti po jedan dan u odlasku i povratku. Smeštaj, hrana i boravak u Gruziji će vas verovatno koštati manje nego novogodišnja noć u nekom beogradskom klubu. Zato je moj predlog – ne rasipajte novce za Novu godinu, nego idite u Gruziju 🙂 Mnogo više vredi. O našem boravku u Tbilisiju i Batumiju, čitajte na blogu, pa kada se vratite, obavezno pišite o utiscima.

Putujte po Srbiji

Naša zemlja je veoma lepa, ali zanemarena i pretrpana đubretom. Toliko je žalosno što ne vodimo računa o njoj, a toliko toga lepog nudi. Ukoliko posedujete auto, vikend putovanja su idealna za posetu nekog grada u susedstvu. Iako nije uvek najbolje rešenje, tu je prevoz autobusom, a postoje i turističke agencije i planinarska društva koja redovno organizuju putovanja po Srbiji. Ovo mogu biti brza, jeftina i lepa putovanja. Moji predlozi su – Zlatiborski okrug, Sremski Karlovci, Novi Sad, Kovin, a potrudiću se da u sledećoj godini bude mnogo više priča iz naših krajeva. Nikako, ali nikako ne propustite meandre na Uvcu, a sve detalje u vezi sa ovim izletom, pročitajte ovde.

Region

Osim gorepomenute Bosne, pristupačno putovanje može biti odlazak u Hrvatsku ili Sloveniju. Zbog muzičkog festivala u Zagrebu, imala sam priliku da ponovo odem u taj grad i odlično se provedem. Zagreb je lep i miran grad, a odlazak na koncert i lepo vreme, za mene su bili pun pogodatak.

Slovenija je zahvalna za kraće putovanje jer je veoma mala i lako se može obići uzduž i popreko. A Ljubljana je tek lep i još mirniji grad, idealan za dva dana ili za ceo život. Tamo bih se lako preselila i ne bih se više vraćala. Obavezno odatle svratite na Bled i Bohinj.

Iz Beograda do Ljubljane i do Zagreba, postoji organizovan kombi prevoz o čemu možete takođe čitati na blogu.

Italija

Ne krijem da je agencija Jungle Tribe po meni najpovoljnija. Često nisam u prilici da sama negde otputujem, karte mogu biti skupe, mrzi me da tražim smeštaj. Tada odem na njihov sajt i sigurna sam da svako od nas može priuštiti bar jedno putovanje koje nude. Obično njihova putovanja po Evropi podrazumevaju autobus kao prevozno sredstvo. Ume da bude naporno, činjenica je, jer se dugo putuje, ali meni ne smeta – gledam kroz prozor, slušam muziku, čitam, spavam i na taj deo uglavnom više ne mislim kada stignem na odredište. Za 1. maj, odličila sam se za odlazak u Italiju – Sijena, Firenca, Piza i šarena sela – Cinque terre. Tura je bila savršena, Italija je uvek dobar izbor, tako da sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite za bilo koji njen grad.

Austrija

Da Austrija nije samo Beč, dokazuje gradić, seoce – Halštat. Jedan dan je dovoljan da upijete lepotu malih kuća sa cvećem, udahnete svež alpski vazduh, provozate se čamcem po prozirnom jezeru, popnete se na liticu i uživate u pogledu. To je jedno od onih ,,bajkovitih” mesta. Ako vas zanima, priča je na linku.

Nemačka
Moja poslednja destinacija u ovoj godini bila je Nemačka: Majnc, Frankfurt i Berlin. Povratna karta iz Temišvara koštala je 16e, a na sajtu Ryanair-a možete pogledati konekcije do nekoliko nemačkih gradova i organizovati svoje putovanje. Naravno, meni najveći utisak je Berlin o čemu sam vrlo opširno pisala u tri toma, dok ste se pitali hoću li ikada prestati (1, 2 i 3). Zato Berlin obavezno stavite na listu želja i odletite mu s prvim lepim danima.

Ovde možete pogledati i moje predloge od prošle godine. Ako čitate ovaj tekst i pratite blogove o putovanjima, onda putovanja i volite. Nadam se da sam vam dokazala da ona nisu nužno skupa i komplikovana, ali da ja nisam smislila toplu vodu, dokazuju i tekstovi blogera na istu temu, koje vam preporučujem, pa ćete možda kod njih naći nešto interesantnije: Putovanja za svakoga,  easttothesun i Ginger in Montenegro.

Za Novu godinu ne putujem nigde. Spremam se za buduće planove. Vama želim sve ono što vam treba da biste bili srećni, više putovanja nego u prošloj i lep provod gde god da se nađete u ludoj noći. Vidimo se u 2017.

img_37361

Srećna Nova godina!
Majus
0 thoughts on “2016 – Novogodišnji rezime

 1. Knjiga inspiracija Reply

  Ovaj post je pun pogodak za mene! Sve destinacije koje si spomenula su mi odlične! Velika želja već godinama mi je da posjetim Belgiju i Holandiju, kao i Hallstat 🙂 A u Ljubljanu bih se baš kao i ti preselila odmah! Za Novu godinu ne idem nikamo, ali planiramo bračno putovanje za sljedeću godinu i za sada su nam opcije Korzika, Škotska i putovanje vlakom po Nizozemskoj i Belgiji 🙂 Ali i neko austrijsko jezero uz planine … Uh nikako se odlučiti. Također planiramo i na jedno grupno putovanje sa prijateljima, ja sam za Stockholm, oni su za Amsterdam. Vidjet ćemo 🙂 Tebi također želim puno divnih putovanja u sljedećoj godini <3

 2. Andrea Marijan Reply

  Pa krasna ti je bila godina <3. Moj dečko je bio u Gruziji i Armeniji prije dvije godine i vratio se toootalno oduševljen i sa hrpom finom ovčijeg sira čiji okus i dana dana pamtim :). Sad mi je žao da sam to propustila, ali nadam se da će biti još prilike.
  Jedva čekam pročitati sve o putovanjima na nove destinacije koje su tek pred tobom <3

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Gde si bre RiffomanE! Nema na čemu. Evo zapratih novopečenu, vidim da Danica i Majus imaju zajedničkih priča, sviđa mi se. Ma da, Berlin je strava, ali već sam toliko ižvakala tu priču, sad je red na drugog da je žvaće, npr. Ti 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *