Dunavski Plićak

Svakodnevnicu u kojoj živimo je itekako moguće učiniti lepšom. Neću pisati o tome kako ja to radim, ali kada su putovanja u pitanju, ne moramo svaki put otići u inostranstvo da bi nam bilo lepo. U poslednjih nekoliko godina, svaki praznik i odmor planiram negde vani, nesvesna da ustvari mogu otići i južnije ili severnije od Beograda. Osim ekskurzija u osnovnoj školi, moji odlasci u druge delove Srbije su skoro minimalni. A Srbija je tako lepa zemlja.

Zato sam odlučila da svaki slobodan vikend organizujem negde van Beograda i obilazim sva skrivena mesta. Za to nije potrebno mnogo truda, organizacije i para, već samo dobra volja. Kreću lepi dani, dovoljno je da skupimo nekoliko prijatelja, još ako neko ima auto, podelimo troškove za gorivo i otputujemo negde makar na dan. I zato će u narednom periodu, akcenat biti na obilaženju Srbije.

U današnjem postu, otkriću vam jedno skriveno mesto u Banatu, na Dunavu, u blizini Kovina, koje je u našim bližim krugovima poznato pod imenom ,,Dunavski Plićak’’. A da bih vam delimično prenela čari te oaze, moram da napravim malu uvertiru i upoznam vas sa mojom drugaricom – Draganom Romić Vino.

image

Dragana i ja se družimo od osnovne škole i to prijateljstvo traje i dalje iako je i ona, kao i većina mojih prijatelja, otišla odavde. Toliko je puta davala šansu ovom sistemu i uprkos želji da ostane ovde i ulepšava stvari, realnost je ipak nešto drugo, pa je uhvatila put pod noge i otišla negde gde sunce sija drugačije. Kao diplomirani pejzažni arhitekta, studije je nastavila u Nemačkoj gde je završila master i upoznala ljubav svog života, Alessandra Vino. Njih dvoje su se odlučili da dođu u Srbiju i nastave život ovde. Porodičnu vikendicu na Dunavu su preuredili i napravili hostel koji je u kasnijim godinama ugostio stotine biciklista iz svih delova sveta, budući da se nalazi u blizini poznate staze Eurovelo 6. Koliko su uspeli u nameri da ožive jedno parče zemlje na Dunavu i učine odmor lepšim svim svojim posetiocima, govori činjenica da se većina njih vratila kako bi u miru proveli još nekoliko lepih dana na reci. Iako ih je oboje put poslao na drugu stranu, Dunavski Plićak i dalje postoji i živi isti san koji su njih dvoje započeli, tako da ste svi dobrodošli.

gagaalevarious_2AB

Dragana, kako ste došli na ideju da se iz Nemačke, pa posle i iz Italije, gde ste živeli, vratite u Srbiju i započnete život ovde i kako je uopšte nastao Dunavski plićak?

– Bilo nam je jako teško da nađemo posao u svojoj struci u inostranstvu, pa smo rešili da se oprobamo u nečemu novom. Bavili smo se projektima lokalnog razvoja i hteli smo da otvorimo svoj biznis gde bi mogli da iskoristimo svoje znanje i potencijal koji nudi Srbija, uz minimalna ulaganja. Staza Eurovelo 6 mi je poznata već 12, ali je njen značaj krenuo da raste na Balkanu tek poslednjih pet godina. Smatrali smo da je dobar momenat iskoristiti interesovanje turista i manjak adekvatne ponude na tržištu.

exteriorhouse_3

Reci nam nešto o toj ljubavi između Dunava i biciklizma i kakvi su vam bili počeci?

– Bicikl je simbol naše familije, moji roditelji drže prodavnicu bicikala već 26 godina u Kovinu i Beloj Crkvi i oni su prvi i primetili interesovanje i kretanje cikloturista. A Dunav je Dunav, nama lokalcima najveća ljubav.

Otkud baš ,,Dunavski Plićak“? Kakvo je to uopšte mesto? Možeš li nam dati više informacija o samoj lokaciji, smeštaju i po kom principu funkcioniše? Šta bi neko ko dolazi prvi put ovde mogao da očekuje?

– Ime potiče od benda mog tate i njegovih drugara koji se u ovom naselju, zvanom Manastirska rampa, sastaju, sviraju i pevaju često i do zore. Pošto su njihove svirke ispratile gradnju cele kuće, naš smeštaj je morao da ponese njihovo ime. Ovo mesto ima posebnu energiju, gleda na ušće Velike Morave u Dunav i ispred njega se nalazi jedna stara topola koju je grom pre 10 godina rastavio na dva dela a ona i dalje živi! Plićak se ustvari nalazi između reke i šume i nemojte se iznenaditi ako u šetnji po kraju sretnete jelena ili fazana.

Naš smeštaj ima 3 gostinske sobe, dve dvokrevetne i jednu petokrevetnu sa terasom i pogledom na reku, gde sve sobe dele jedno kupatilo na spratu. Pošto podržavamo lokalne proizvođače hrane, uz smeštaj je obavezno uključen domaći banatski doručak koji nikako ne smete propustiti. Poseban akcenat je na domaćim sezonskim specijalitetima: ovčijem siru, dimljenom kozijem siru, ribljoj pašteti, džemovima i medu iz Deliblatske peščare. Ako niste planirali da noćite kod nas, možete nas posetiti i u vidu dnevnog izleta koji vam možemo iskrojiti po želji.
Neko ko dolazi prvi put može da očekuje da se dobro naspava i odmori, pogotovo ako dolazi iz grada, zato što je tišina ovde neprocenjiva. Može da ide na pecanje, naši lokalni eksperti znaju najbolja mesta gde “radi” riba. U sezoni kupanja organizujemo prevoz do lokalnog ostrva gde mogu da uživaju na plaži. Ako niste došli biciklom možete je iznajmiti kod nas, a ako biste hteli da probate da vozite kanu, možemo i to da vam organizujemo.

Da li je Plićak otvoren za sve ili isključivo za bicikliste?

– Plićak je otvoren za sve koji vole prirodu, opuštanje i koji žele da pobegnu od svakodnevnice. Iako naš najveći broj gostiju upravo dođe biciklom, rado su nas posećivali i strastveni pecaroši, kajakaši sa Dunavske regate, jedriličari, motoristi, pa čak i pešaci na svom ličnom putu hodočašća uz Dunav.

Šta se sve može obići u blizini i da li postoji nešto što bi preporučila, a što bi bilo interesantno da se poseti?

– Naravno! Našim gostima uvek preporučimo nešto alternativnije što je manje poznato. Deliblatsku peščaru – šumu na pesku koja je jedina preostala pustinja u Evropi; jezero Kraljevac sa svojih 11 prirodnih izvora i fenomenom plutajućih ostrva; lug hrastova starih 200-300 godina kod Smedereva i obavezan ručak u Zelenom Dvoru gde će vas Sneža i Sava oboriti s nogu svojim specijalitetima od tartufa i raznih šumskih plodova. Najveći problem je što je većina ovih lokacija nedovoljno obeležena za prosečnog posetioca i u njihovo istraživanje se uglavnim upućuju samo najveći avanturisti.

Ispričaj nam neku anegdotu u vezi sa Plićakom?

– Uh, odakle da počnem… Jednog vrelog avgustovskog dana, dok smo na obali servirali riblju čorbu, videli smo kanu na Dunavu i odmah počeli da mašemo ovim ljudima. Zaustavilo se plovilo sa bračnim parom od šesdesetak godina, koji su nam se ubrzo pridružili za ručkom. Ispričali su nam kako putuju iz Nemačke već 3 meseca i da svaki dan kampuju, pa su odlučili da se kod nas počaste jednim spavanjem u krevetu, pošto su na pola puta do Crnog mora. Inače je ovaj čovek bio glavni dizajner za Mercedes Benz. Kad pomislite da ste prestari ili da vam je ispod nivoa da se uputite u ovakvu avanturu, setite se ovih ljudi!

Ima raznih dirljivih i neverovatnih priča. Naš najstariji gost je imao 78 godina i došao biciklom iz Francuske. Imali smo gosta kojima su doktori ustanovili dijabetes u 65. godini života, koji je rekao NE lekovima, promenio ishranu, počeo da vežba i uputio se sa ženom na putovanje biciklom po Evropi. Najmlađi gost od 9 meseci, došao je u prikolici za biciklu sa svojim roditeljima… Par koji je udomio jednog psa i nastavio svoje putovanje dalje sa njim. Francuz od 22 godine koji je pešačio od Bordoa do Jerusalima i na svom putovanju kroz Italiju (koje je trajalo 2 meseca), naučio italijanski. Duhoviti Irci, advokati, čiji me je kapacitet oduševio, popili su 20 piva i dan posle toga vozili 90 km tako mamurni po temperaturi od 40C. Šest Brazilaca koji su otkazali hotelski smeštaj kada su videli naš raj i pevali dok nije svanulo. Fenomenalni Kanađani koji su izvozili celi Eurovelo 6 (oko 5000 km) za 4 nedelje i stigli do nas iz Novog Sada u jednom danu, preskočivši Beograd zato što nisu mogli da dočekaju da upoznaju našu magičnu gostinsku kuću. Priči nikad kraja!

GuestSeptember2015_2

Praznici se bliže, možda će ova vaša priča dati nekome ideju da vas poseti baš za 1. maj. Da li vas i dalje povodom ovog praznika, lično posećuje Tito i da li posetioci mogu i ove godine da ga očekuju? 

– Pored Plićaka se nalazi čuvena “Titova vila”, čiji je vlasnik naš komšija, veliki jugonostalgičar i kolekcionar antikviteta. Pre nego što je nastala gostinska kuća, ovde su se redovno održavale proslave 1. maja gde bi se on u nekom momentu pojavio obučen kao Tito, koga izvrsno glumi. Ali to da li će se pojaviti Tito i u kom momentu, niko ne zna, sve zavisi od publike, atmosfere i raspoloženja. Nikad se ne zna, ako se odlučite da posetite Dunavski Plićak ove godine možda i sretnete Tita na njegovim Brionima :).

Budući da ste trenutno u Italiji, kako sada stvari stoje na Dunavu? Reci nam nešto o vašim planovima za Dunavski Plićak.

– Moji roditelji, koji su inače u penziji, brinu se o Plićaku i gostima i to fenomenalno rade, dok mi ugovaramo rezervacije preko interneta i bavimo se marketingom. Ja dolazim kad god mogu u pomoć, kako mi to obaveze dozvoljavaju.

I za kraj, kako možemo da vas kontaktiramo i nađemo, da li je potrebno da se najavimo ranije?

– Uvek je bolje na vreme izvršiti rezervaciju ili najaviti se. Možete nas kontaktirati putem e-mail adrese (guesthousedp@gmail.com), Facebook stranice, Instagram profila, Airb’n’b ili telefona, a možete nas naći i na Tripadvisor-u. Na našem sajtu možete naći objašnjenje kako nas pronaći, mapu i gps koordinate, a ima nas i na Google mapi.

Koji god vid prevoza da odaberete, dobrodošli ste. Srećan put i nadam se da se vidimo uskoro :)!

GuestsSeptemberMarina&co_14

Nadam se da vam se priča o Plićaku dopala i da ćete u narednom periodu imati u planu posetu ovom mestu na lepom plavom Dunavu. Ja vam ga od srca preporučujem. Valja s vremena na vreme otići negde i razbistriti misli, a nema lepšeg mesta od ovako sređene kućice sa Dunavom u dvorištu. Delić zagrejane dunavske atmosfere možete pogledati ovde :). 

Veliki pozdrav,

Majus
5 thoughts on “Dunavski Plićak

  1. Ivanka Reply

    Majo, bravo za lokalnu temu, a Dragani čestitke za odličan projekat! Ovo sve što piše je totalno realno i objektivno, mesto je dušu dalo za mentalni detoks. Naravno, za naše drage prijatelje Irce najpre intoks, pa onda i detoks ; )

  2. Bu.bicu Reply

    Divno! ❤ Svaka čast Dragana&Ale za energiju, volju i upornost! Dolazimo vam uskoro u posetu obavezno 😉
    Super post Majus kao i uvek! 🌞

  3. Pingback: Kovinski omaž - Majusovi Putopisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *