Sav taj Gent!

Ako neko bude želeo da skokne u srednji vek i vidi kako je to nekada izgledalo, onda mora da obiđe Briž i Gent. Ova dva grada, tako nestvarno lepa i romantična, potpuno su očuvala srednjovekovni izgled. Briž je tu autentičnost zadržao malo bolje nego Gent, ali je zato postao komercijalniji i turistički posećeniji. Iako smo se na ovom putu najviše radovali Brižu, Gent je ipak pobedio. U Gentu nam je bila baza, pa smo odatle jedan dan otišli u Briž i vratili se nazad. Sviđalo nam se da, dok smo šetali Brižom, kažemo ,,Haj’mo kući”, misleći na Gent.

Iz Brisela smo stigli vozom. Karta u jednom smeru po osobi koštala je 8.90e, do Genta ima 56.2km i stiže se za pola sata. Glavna stanica, St. Pieters, nalazi se u lepoj zgradi od crvene cigle, iz 1912. godine. Dok smo ispred nje razapinjali mapu, prišao nam je mladić koji se ponudio da nam pomogne i pokaže u kom pravcu da se krećemo. Tramvajska linija 1 ide direktno do centra grada, ali smo se, prateći šine, ipak odlučili za šetnju, kako bi se upoznali i sa običnim Gentom. Plan je da nađemo hostel, ostavimo stvari i počnemo obilazak. U samom centru, dočekale su nas visoke, sive zgrade u gotičkom i renesansnom stilu. Nije nam bilo jasno gde se jedna završava, a gde počinje druga ili treća. Vrtela sam se od te lepote kao panoramski točak pred nama, ne znajući gde pre da pogledam i da li da izvadim fotoaparat ili produžim sa koferom do hostela, pa posle natenane. Uzbuđeno prelazimo mostove i svaki prizor mi je najlepši. Skrećemo iza starog zamka, preko kaldrme i dolazimo do De Draecke Hostela u samom centru, a opet ušuškanom dalje od sveta. Plaćamo dva noćenja koje smo rezervisali preko Booking-a, hostel je pristojan i čist, u cenu je uključen doručak, a devojke na recepciji su fine i ljubazne. Noćenje u dvokrevetnoj sobi sa kupatilom košta malo manje od 30e po osobi. Ostavljamo stvari i palimo napolje.




Sada, dok ih upoređujem, podsećaju me na devojke od kojih se jedna stalno ulepšava i trudi da se svima dopadne, dok je druga prirodno lepa, ali buntovna i želi provod. Tako vidim Briž i Gent, i zato mi se Gent više dopao. Nastao je u 7. veku i bio je grad grofova. Danas ovde živi oko 250 hiljada stanovnika i po tome možete znati da je reč o malom mestu. I što je najvažnije, obilazak nije naporan. Leži na reci Leie koja se uliva u reku Šeldu i ispresecan je kanalima i kamenim mostovima. Po veličini je treći grad u Belgiji i ima luku koja je kanalima povezana sa Severnim morem. Najlepša ulica je šetalište pored reke koje gleda na Katedralu i most St. Mišel. Leva strana reke zove se Graslei i tu se nalaze najlepše istorijske zgrade od kojih svaka ima posebnu priču, dok je preko puta vode, šetalište Korenlei. Prelazimo most i tu smo u samom centru grada, sa leve strane je Stara pošta, preko puta crkva Sv. Nikole, zatim Belfri kula i Katedrala Sv. Bava. I sve te impozantne građevine nalaze se skoro jedna do druge, na svega 200m2. Ova grupa crkava iz 13. veka uvrštena je na UNESCO-vu listu svetske baštine. Ušli smo u crkvu Sv. Nikole i Katedralu Sv. Bava i ulaz je bio besplatan. Koliko su lepe spolja, unutra su možda i lepše. Za kulu Belfri potrebno je odvojiti 8e po osobi, pa smo to preskočili, ali verujem da je pogled sa devedesetprvog metra visine fantastičan. U Katedrali Sv. Bava mogu se videti umetnička dela mnogih slikara iz 15. veka među kojima prepoznajem samo Rubensa. Ono što me je najviše interesovalo jeste Gentski oltar – Mistično jagnje, kompozicija od 12 slika u dva reda koju su naslikali braća Hubert i Jan van Ajk. Iza katedrale nalazi se veliki spomenik podignut u njihovu čast.

Nedaleko odavde postoji još jedan, manji trg – Vrijdagmarkt koga čine stare belgijske kuće iz 18. veka, kaldrma, spomenik u sredini i nekoliko kafića sa strane. Ako je ovaj grad ovoliko lep u januaru, ne smem ni da mislim kakav je u maju. Pored reke, u jednoj od zgrada koje izgledaju kao preslikane sa metalnih kutija od čokolade, našli smo uštekani, mali caffe sa terasom pored reke, sa šarenim sijalicama na ogradi i kafom od 2e. Zove se Barrazza. U Gentu možete obići zamak Gravensten iz 13. veka u kojem su živeli grofovi i koji je u potpunosti očuvao originalni izgled, kao i mnogobrojne muzeje, a najznačajniji su Muzej lepih umetnosti sa delima Rubensa i Boša, Gradski muzej savremene umetnosti i Muzej dizajna. U blizini zamka, obiđite četvrt Patershol koja je ispresecana uskim ulicama i srednjovekovnim zgradama u kojima je nekada živela sirotinja, a sada se ovde nalaze poznati restorani. Ako vam u nekom momentu dosade prelepe kuće i svaka zaliči na onu prethodnu (nemoguće!), onda presecite put kroz psihodeličnu uličicu grafita – Werregarenstraat, između Vrijdagmarkt i Groentenmarkt, i uživajte u uličnoj umetnosti.

Belgijska piva su obavezna. Tu vam i ne treba mnogo ako hoćete brzo da se ucirkate jer su sva piva mala, a jaka. Posebno ona sa slikom monaha na flaši koja imaju preko 10% alkohola. Moja omiljena su Tripel Karmeliet i Chimay Brewery. Uveče, dok se osvetljeni Gent reflektuje u reci, lutali bismo nepoznatim ulicama, obilazeći i modernije delove grada, a onda bi seli na Korenlei i uživali uz pivo i prizor oko nas. Ukoliko ovaj grad posetite leti, vrlo je verovatno da ćete ukačiti jedan od brojnih festivala koji se ovde odražavaju: Gentski festival, Jazz festival, Festival Flandrije, Festival svetla, Filmski festival, Festival piva…

Turističke atrakcije poput vožnje čamcem, panoramskim točkom ili samo pogled sa Belfri kule, košta po 8e. U svim vodičima koje sam pročitala pre našeg dolaska, navodi se da se ulaz u crkvu/katedralu plaća, ali mi smo ušli besplatno, možda zbog novogodišnjih praznika, a možda i zbog aktuelnih radova. Iako se Gent obilazi pešice, koristili smo tramvaj do i od železničke stanice jer smo jedan dan pravili izlet do Briža, tako da nam je karta od 10e sa 10 vožnji, koristila.

Ne znam šta bih za kraj dodala, osim da bi bilo lepo da date još neki predlog ako ste bili u Gentu. Ako niste još, nadam se da sam vam ubacila crva i da će baš ovaj grad biti vaša sledeća destinacija.

Voila!

 

Posetite FB stranicu.




16 thoughts on “Sav taj Gent!

 1. Dragana Romić Vino Reply

  Bravo Majus divan tekst! Htela sam da dodam malu zanimljivost koju sam saznala skoro da su pre 10 godina skoro svi kanali u Gentu bili zatvoreni a te površine bile u službi parkinga! Neverovatna odluka je doneta da se to promeni prelaskom na biciklistički saobraćaj! 😉

 2. SonjaD Reply

  Pa ja moram da obidjem ovaj grad…i to samo zbog ovog teksta i fotki 🙂 me gusta!

 3. mika Reply

  Baš zvuči zanimljivo, a izgleda fenomenalno čak i zimi. Na proleće, leto, jesen je sigurno prelepo. Crv ubačen! 🙂

 4. Lela Reply

  Pozdrav Majus, u novembru idem u Belgiju i poseticu Briz i Gent. Zanima me da li vredi ulaziti u zamak Graventen?

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Ćao Lela! Ja nisam bila u zamku, tako da ne znam da li nešto propuštaš. Gent je mnogo lep, svideće ti se. I Briž, ali meni je Gent favorit! Novembar? Topla garderoba, kabanica ili kišobran, obavezno 🙂 U Brižu obavezno idi na zvonik, pogled je neverovatan.

 5. Lela Reply

  Hvala na savetu. Uff ne mogu da docekam, zahbaljujuci tvojim putopisima pocela sam da istrazujem Belgiju i konacno cu imati sansu sve to da i vidim 🙂 da li znas mozda neko dobro mesto u Briselu za klopu?

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Oooo, pa divno, to je baš lepo čuti! O pomfritu sam pisala, a ako ti treba neka preporuka za restoran, pitaću drugaricu koja živi tamo. Piši mi na fejsu, pa ću ti poslati spisak 🙂

 6. Svjetski putnik Reply

  Čitao sam nekada davno tvoje putopise iz Belgije, a evo sada kada sam je i sam posjetio, došao sam ponovo da ih pročitam, i imam osjećaj kao da ponovo šetam kroz gradove. 🙂

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   To je lepo 🙂 I meni su se vraćale uspomene dok sam gledala tvoje fotografije. Belgija zauzima posebno mesto (u mom životu) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *