2015 – Novogodišnji rezime

Kraj godine. Vreme kada se pravi presek stanja, kratki rezime i stavlja na papir šta se sve to desilo u prethodnih dvanaest meseci, lepo, ružno, poučno. Šta smo planirali, šta nismo uradili, šta promeniti kod sebe i kako u ovom groznom vremenu naći zadovoljstvo u malim stvarima o kojima svi pričaju, pa onda odluke koje donosimo za sledeću godinu.

Moja 2015. je poput onih prethodnih, počela, trajala i evo završava se sa mojim ljudima – porodicom i prijateljima koji su najverniji, pravi i najprisutniji. Ovu godinu je obeležilo nekoliko noćnih izlazaka i provoda za pamćenje i dva sjajna koncerta s početka i kraja godine koji me i dalje drže. U 2015, uspela sam da napravim svoj svet i ogradim ga debelim zidom. U tom svetu, okružena sam dobrim ljudima, čitam knjige, gledam filmove i radim stvari za sebe. Iako taj zid puca s vremena na vreme (pa, skoro svakodnevno jer je nemoguće ne videti stvari oko sebe), trudim se da se vodim onom ,,kakve su ti misli, takav ti je život”. Zato mi je misija da u sledećoj godini budem bolji čovek i smognem dovoljno volje da na stvari gledam pozitivnije, da konačno kupim patike i počnem da trčim, da budem veštija u igri preživljavanja i da obiđem destinacije koje sam zacrtala.
Kada su putovanja u pitanju, moja ovogodišnja ruta je započela u Temišvaru, nastavila se preko Venecije, Kolmara, Ciriha, Bazela, Strazbura i Verone, zatim posle par meseci, išla preko celog Baltika, od Poljske, Rusije, Finske i nazad i tada sam, obilazeći prestonice baltičkih zemalja, konačno naučila da razlikujem Litvaniju od Letonije, a Letoniju od Estonije, a sve se završilo posetom Rimu i Gracu.

I da! U 2015. počela sam da pišem svoj blog o putovanjima, ovaj koji sada čitate. Ne znam koliko je ovo dobro ili nije, ali meni je odličan ventil. Jer kada se završi još jedan dan, ne postoji bolji način nego da se mislima vratim tamo gde sam već bila i opišem tu destinaciju kako sam je doživela, a možda nekome to moje iskustvo i bude od pomoći.

Moji prijatelji su izglasali nekoliko destinacija, a ja prilažem i nekoliko svojih favorita, pa ukoliko planirate da otputujete negde za Novu godinu, a niste još odlučili gde, predstavljam vam deset gradova koji će vam možda olakšati izbor.

Lisabon. Ukoliko biste da novogošinje praznike provedete na nekom toplijem mestu, Lisabon je moj predlog broj 1. To je grad sa posebnim šmekom, šarmantnom i otrcanom arhitekturom, grad pločica, fada i nasmejanih i spontanih ljudi. O ovom gradu, možete čitati ovde.

img_37071

Barselona je sledeća topla destinacija. Iako je veoma turistički grad, verujem da zimi ima manje ljudi. Zbog mora i plaže u samom gradu, leti je pravi mravinjak, zato savetujem da je posetite baš uoči Nove godine ili možda malo kasnije. Barselona je pola grad, pola Gaudi i nakon posete ovoj bajci, sigurna sam da ćete se vratiti sa leptirićima u stomaku. O Barsi se možete detaljnije informisati ovde.

544945_737400046343890_6038484086799738951_n

Rim je treći predlog. Ako biste Novu godinu da provedete negde blizu, a napolju, ali ne i da se smrzavate, u Rimu je u decembru i januaru oko 15C. Idelano. Osim povoljnih vremenskih uslova, krajnje je vreme da se uverite koliko je ovaj grad lep i da se na svakom koraku upoznajete sa njegovom bogatom istorijom. O Rimu možete čitati ovde.

img_37211

Pariz. Da, da, od kako se sve ovo desilo u novembru, nigde više nije sigurno. Iako treba biti na oprezu, niko od nas ne može znati kada i gde se može nešto desiti i ako smo u konstantnom strahu od toga, onda nećemo ni živeti. Ako se ipak odlučite za Grad svetlosti, što je moja topla preporuka, moje impresije o ovom gradu potražite na sledećem linku.

10268531_727429454007616_3767445627369402711_n

Amsterdam je grad u kojem ćete se definitivno najbolje provesti. Znate šta se tamo sve sme, a vrlo malo toga ne sme, i ako tražite tako nešto – to ćete i dobiti. A ako biste da pored toga uživate i u neverovatnoj arhitekturi novog Amsterdama, tipičnim amsterdamskim zgradama, kanalima i muzejima, onda za vas nema dileme. Samo, toplo se obucite i ponesite kišobran ili kabanicu. Informacije o Amsterdamu se nalaze ovde.

a2b3906475a9de62167125aeb8423160

Istanbul. Ovo je grad u koji bih se uvek vratila i moje omiljeno mesto koje sam, do sada, uspela da obiđem za kratko vreme. Miris orijenta, različitosti koje ovaj grad nudi na svakom koraku i taj istanbulski haos će vas zauvek omađijati i naterati da mu se uvek vraćate. Priča o Istanbulu očekuje vas ovde.

IMG_6933

Prag je za mene najprijatnije iznenađenje. Posetila sam ga davno, kada za putovanja nisam toliko marila i skoro nespremna otišla. Zlatni Prag je toliko lep i toliko toga nudi, a ako vam to nije dovoljno, možete na jedan dan da obiđete i Bratislavu i obližnji Drezden i nećete zažaliti. Priča o ovom putovanju nalazi se ovde.

Krakov je u poslednjih nekoliko godina, veoma popularna destinacija. S obzirom na to da je između ostalog i studentski grad, ovde nećete mnogo para potrošiti, a osim Starog, turističkog Krakova, možete posetiti i Jevrejski Krakov i ozloglašeni logor – Aušvic.

IMG_6304

Riga je moj favorit. Iako više naginjem ka Baltiku i Skandinaviji, retki su koji bi za Novu godinu otišli u neku od destinacija koje sam opisala u okviru Baltičke ture, prvenstveno zbog hladnih zima. U Rigi smo imali najbolji provod ikada, a pritom je grad bio potpuno otkrovenje za nas: malo je Amsterdam, malo Njujork, a malo hladan SSSR. U ovom trenutku, od Rige vas deli samo jedan klik.

IMG_20151121_090434

Brisel. Moja 2016. godina počeće ovde. Idem sa dečkom i prve dane Nove godine provešćemo sa mojom prijatljicom i njenom porodicom, a posle nastavljamo kroz Belgiju i Holandiju, o čemu će biti priča sledeće godine.

IMG_20151119_220128

O ostalim destinacijama koje nisu navedene u ovom postu, možete potražiti na blogu, a ako vas zanima nešto čega ovde nema, mogu vam preporučiti još neke sjajne blogove gde se možete informisati: Putovanja za svakoga, Kofernjača i East to the Sun. Nadam se da ćete naći svoju destinaciju, a i ako ne bude tako, uvek postoji način da se u novogodišnjoj noći provedete lepo.
Želim vam ispunjenje želja i da sledeća godina bude bolja ili još bolja. Vidimo se u novom početku!
Srećna Nova 2016, uživajte, putujte i budite funky!

 
5 thoughts on “2015 – Novogodišnji rezime

  1. Zoran Reply

    Meni je super…Pratim te od samog pocetka i “pero tvoje mene tamo gde ti odes nosi”… Samo tako nastavi 😉

  2. Ivanka Reply

    Ako ovako nastaviš da putuješ, brzo ćeš da “potrošiš” Evropu : ) Odličan blog u moru blogova na temu putovanja i verujem da predstavlja ventil i onima koji ga čitaju, ne samo tebi koja ga pišeš. Bravo MNM!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *