From Bruxelles with love

Kada mi se drugarica odselila u Brisel 2008. godine, prvi put sam otišla kod nje autobusom, jer u to vreme low cost kompanija nije bilo, ja skoro da nisam putovala do tada, a ni nisam bila u finansijskoj situaciji da bih preko JAT-a kupila kartu. I od tada mu se vraćam na svake dve godine. Nije planirano, tako nekako ispada. Brisel za mene nije samo turistička destinacija, niti mesto gde se odlučuje o situaciji u regionu, već je okruženje u kojem provodim najlepše dane u bilo koje doba godine, sa svojom prijateljicom i njenom divnom porodicom.

Brussels

Nakon dvadeset pet sati provedenih u autubusu, onako šlogirana i umorna, po dolasku, nisam imala vremena ni za kakav predah, već je sve krenulo jako. Moj prvi susret sa ovim gradom bio je buran, lud i nezaboravan. Ivanka me je vodila po svom arapskom kraju u kome su tada živeli, bez dece još uvek, i sećam se da je živela relativno blizu centra, dokle smo mogle pešice. Odmah me je povela u obilazak njenih omiljenih mesta za kafu, pivo, kolače. Tada sam se prvi put upoznala i sa belgijskim pivima. Ako ste ih ikada pili, znate o čemu se radi. Izbor je ogroman, a procenat alkohola mnogo iznad piva na koja smo ovde navikli. Bar ,,Le Coq” ostaće zauvek moje omiljeno mesto, što zbog te prve večeri, što zbog nekih kasnijih, u godinama koje će uslediti. Ako ste željni izlaska u Briselu, nećete nikada pogrešiti ako odete na ovo mesto. Sećam se i da su tada, u nekom pijanom momentu pustili neku Bregovićevu stvar od koje se gnušam i bila prilično iznenađena reakcijama tog zapadnog mladog sveta koji je pohitao na stolove i veselio se uz zvuke trube. Žurku smo nastavili kod kuće uz Idole i Nadu Knežević koje sam iz Beograda donela na mp3 plejeru, plesali smo na prozorima, a ujutru se probudili sa teškom glavoboljom, u društvu prijatelja iz Nemačke koji su to jutro stigli u stan sa malom bebom i ušli u stan kroz isti taj prozor, jer nismo čuli zvono.

Tako je ljubav između Brisela i mene rođena.

Ali da ne bih otkrivala previše prljavih detalja iz moje bludne prošlosti, pokušaću da odvojim lokacije koje su must see za svakoga ko dođe prvi put u prestonicu Belgije.

Atomium

Ono što je Ajfelov toranj za Pariz, to je Atomium za Brisel. Napravljen od čelika i aluminijuma, predstavlja molekul kristala i sa svoja 103 metra, vidi se sa svake više tačke u Briselu. Sagrađen je 1958. godine za Svetsku izložbu. U Atomiumu su smešteni muzej i restoran, do kojih se može stići liftom. Odmah iza Atomiuma, nalazi se Mini Evropa, park sa minijaturnim znamenitostima iz cele Evrope. Nakon obilaska ove instalacije, najbolje je poći pešaka preko ogromnih zelenih livadica kojima se dolazi do Kraljevskerezidencije i do Japanskog i Kineskog paviljona sa divnim vrtovima.

Bruxelles..
Pogled na Atomium i Brisel, sa terase Parlamenta

Grand Place

Sam centar, Grand Place predstavlja ogroman trg koji je na UNESCO listi svetske baštine. U središtu trga održavaju se razne manifestacije, na svakih nekoliko godina postavlja se tepih od cveća, a okružuju ga zgrade u gotičkom i flamanskom stilu iz 17. veka. Tu su smeštene i Gradska većnica i Kraljevska kuća koja se drugačije zove i Pekarski dom jer je izgrađena na mestu gde se nekada nalazila pekara. Grad je poznat po muralima, stripu i crtežima na zgradama, sa Tin Tinom u glavnoj ulozi. Brisel je izgrađen na zidinama pa tako postoje mnoge katedrale i zamkovi koji predstavljaju kapije grada, a koji datiraju iz srednjeg veka.

IMG_1453
Menneken Pis

U blizini Grand Place nalazi se poznata fontana sa bronzanim dečakom koji piški u fontanu i koji sa svojih 60 cm predstavlja najveću turističku atrakciju, a poznatiji je kao Menneken Pis. Često ga oblače u razne kostime, u zavisnosti od događaja. Postoji nekoliko legendi, a najpoznatija kaže da su u 14. veku, u vreme kada je grad bio pod opsadom, neprijatelji želeli da eksplozivom raznesu gradske zidine, što je video dvogodišnji dečak. Nakon što su zapalili fitilje i pobegli od eksplozije, dečak je popiškio fitilje i grad je tako spašen. Postoji i ženska verzija – Jeanneke Pis.

U centru, nalazi se velika zgrada Berze iz 1873. godine, gde možete napraviti predah za kafu, pivo ili sendvič u nekom od restorančića preko puta Berze, dok će ljubitelji šopinga uživati u ulicama iza Berze, gde su smešteni mnogi tržni centri.

Hrana

Brisel miriše na vafl, čokoladu i pomfrit. To su tri glavna gastronomska obeležja grada. Vafl sa čokoladom i pomfrit sa majonezom. Izbegavajte ih u samom centru grada, zbog cena za turiste. Ako želite pravu belgijsku čokoladu, najbolje je da posetite jednu od prodavnica Leonidas.

Ima ih na svakom ćošku.

Najbolja mesta za pomfrit su: Friture Pitta de la Chapelle, Frit Flagey, Friterie de la Barrière. Osim što je na ovim mestima pomfrit najbolji u gradu, upoznaćete i druge delove Brisela koji nisu toliko popularni u vodičima i videćete kako lokalci žive.
Muzeji i ostalo

Ako volite René Magritte, posetite njegov muzej. Kao i kuću Viktora Horte, belgijskog dizajnera i arhitekte, poznatog po pravcu Art nouveau. Zanimljiv je i Muzej Instrumenata ili Kuća muzike, zgrada veoma interesantna i spolja. U Briselu postoji oko devedeset muzeja i sugurna sam da ćete naći nešto za svoj ukus. Audrey Hepbern  rođena je u Briselu, u ulici Rue Keyenveld 48, pa možete obići njen kraj. Leti posetite Palais Royal – Kraljevsku palatu u blizini Briselskog parka, koja je otvorena za javnost i ulaz je besplatan. Najbolji vidikovac u gradu je ispred Palate pravde, najveće zgrade sa zlatnom kupolom, gde je najbolje doći pred zalazak sunca. Pre nekoliko godina, tu smo gledali utakmicu Belgija – Amerika, sa improvizovanog video bima, kada smo kao verni fanovi, na licu nosili boje belgijske zastave. Odmah ispod Palate pravde, postoji lift koji vodi u moju omiljenu ulicu Blaesstraat, gde pored malih radnji second hand robe, postoji niz malih prodavnica sa antikvitetima, starim nameštajem, umetničkim delima i jedna ogromna prodavnica posuđa gde možete kupiti zanimljive tanjire. Ja sam jednom vukla sudove iz te radnje koje i dalje koristim. Ako volite radnje second hand robe, uživaćete u Briselu jer toga ovde ima na svakom koraku. Brisel je poznat i po najvećem buvljaku gde ne možete ni zamisliti šta je sve u ponudi.

IMG_1555U Briselu je leti najlepše u parkovima. Ili bilo kakvim zelenim površinama. Ljudi ovde obično prave pauze za ručak. Dođu svojim biciklom, ponesu ručak koji su poneli od kuće ili kupili usput, čitaju knjigu, sami ili sa prijateljima uživaju u sunčanim trenucima. Botanička bašta se nalazi u delu grada ogromnih modernih zgrada i prava je oaza mira u koji možete pobeći od gradske gužve. Možda će vam biti neobično što u Briselu ne vidite reku, ali zanimljivo je da ona postoji. To je Sena koja protiče kroz Pariz, a u Briselu protiče ispod grada i ne vidi se.

IMG_1656U Brisel je najbolje otići leti, kada su temperature između 20 i 25C i nikada nemojte izlaziti iz kuće bez kišobrana. Zime su veoma hladne. U Belgiji, govori se holandski, francuski i nemački. Poput Holandije, Belgija nije toliko velika zamlja, pa ako imate vremena i mogućnosti, obiđite i druga, manja mesta, jednako lepa ili čak i lepša od Brisela, a sve je na najviše dva do tri sata vožnje autobusom ili vozom. Preporučujem posetu Antwerpenu koji je na samoj granici sa Holandijom, Liège, Luxembourg, Ghent ili Bruges.

P1030748

Pozdrav,

Majus


4 thoughts on “From Bruxelles with love

 1. kofernjača Reply

  Ja sam se baš prijatno iznenadila Belgijom i njenim ljupkim gradićima, a čokolada i vafle su stvarno preukusni. Briž me naravno najviše oduševio, a u Muzeju instrumenata sam baš uživala. Postoji mogućnost da mi se drugarica tamo uskoro preseli, pa eto prilike da je češće posetim. U svakom slučaju, mislim da Belgija ima štošta da ponudi i da je nepravedno zapostavljena u turističkoj ponudi.

 2. jesuismila Reply

  Čitajući ovaj post, zaljubila sam se u Brisel i to u onom dijelu gdje opisuješ da ima buvljak, second hand radnje i antikvarice. Mislim da počinjem sa štednjom za posjetu Briselu 🙂

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Ništa lepše nego kada te dočeka ovakav komentar :)! Radujem se da to čujem. Obavezno poseti i druga mesta oko Brisela 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *