Timișoara

Jednom mesečno dođu ti dani kada život nema smisla, nema se ni za ‘leba, uhvati pms, bacila bih kamenje na sistem, sve je sivo i crno, a još ako je zima i hladno, onda bude baš loše. Tada me uhvate pundravci i odem na one sajtove sa popustima, da se malo smirim i da vidim šta ima, pa pravim u glavi kombinacije kako da sa najmanje para odem od tog sivila i vidim kako komšije žive. Ništa me toliko ne obraduje nego kada nađem u ponudi jednodnevni izlet u Temišvar za sedam evra.

S e d a m  e v r a.

Iz Beograda, stigli smo za dva sata do granice i još pola sata do Temišvara. Kao i uvek, pripremila sam svoju vodič – skriptu  i usput čitala svojim saputnicima, u veoma ranim jutarnjim satima. I dok su njihova sumorna lica govorila da je to najmanje što žele, ja sam bila presrećna što putujemo. Bio je januar, kiša je pljuštala, hladno i sivo. Grad je bio pust, samo mi u grupi sa vodičem, pratimo je i slušamo šta ima po Temišvaru.

I saznamo da je: Temišvar četvrti grad po veličini u Rumuniji, a najveći u Banatu. Nosi naziv po reci Tamiš, ali zbog promene tokova, leži na reci Begej. U samom centru postoje tri glavna trga: Trg ujedinjenja, Trg pobede i Trg slobode. U vreme naše moje prve posete, svi trgovi su se renovirali, pa sam tek posle nekoliko godina ponovo otišla u Temišvar i videla koliko je zaista lep.

Ali ono što smo uspeli da obiđemo i vidimo su Opera, Srpska pravoslavna crkva u čijem je dvorištu spomenik Milošu Crnjanskom, Muzej primenjene umetnosti, Rumunska saborna crkva i Kip vučice koja doji Romula i Rema koji je Temišvar dobio na poklon od Rima 1926. godine. Iako su sve zgrade stare i oronule, na čiji su izgled verovatno uticali i loši vremenski uslovi, meni su bile lepe. Temišvar zovu Mali Beč, ali ima tu i socijalizma i secesije i kiča. Postoji čak kuća koja neverovatno podseća na neku od Gaudijevih građevina u Barseloni, samo u mnogo lošijem izdanju. Parkovi okružuju centar grada koji su puni cveća kada je lepo vreme, pa verujem da je super sedeti u nekoj bašti, na nekom od mostova preko Begeja. Pored mnogobrojnih spomenika, crkava i parkova, postoji i sinagoga koja se sada koristi u svrhu koncertnih dešavanja, jer Jevreja u ovim krajevima skoro da više nema.
Osim Rumuna, u Temišvaru žive Mađari, Nemci i Srbi kojih ima najviše od svih manjina i Temišvar predstavlja najveći kulturno – istorijski centar Srba. Temišvar je prvi grad u Evropi koji je 1884. godine dobio uličnu električnu rasvetu. Uprkos svemu, najjači utisak su na nas ostavili kablovi koji haotično vise sa svake bandere.

Ali, ono što su dva hot-doga u Cirihu, to su doručak i ručak u ,,elitnom” restoranu i kafa i pivo u Temišvaru. Za 15 evra. U Rumuniji se koriste lei. Bili smo zapanjeni cenama. Koga interesuje šoping, ovde postoji najveći tržni centar u ovom delu Evrope. Ako smo dobro razumeli, naši idu na ove izlete isključivo zbog šopinga.

Kasnije će Ryanair avio kompanija uvesti letove iz Tamišvara do mnogih gradova u Evropi, pa ću Temišvar obilaziti još mnogo puta. Da vas ne buni što u tekstu ima fotografija i po lepim i ružnim vremenskim uslovima. U međuvremenu su završili renoviranje trgova i mnoge fasade su obnovljene i i dalje se obnavljaju.

Tako da, ako je nekome dosadno, ne zna gde će, nema para, al’ opet za ovoliko može da odvoji, pravac u Temišvar. Jedan dan je sasvim dovoljan. Blizu je, jeftino je, lepo je. 


Pozdrav,

Majus
5 thoughts on “Timișoara

 1. Vesna Novakovic Reply

  Vala jes’…Ali ova ulicna struja sto je prva dosla, ne verujem

 2. macaroonsandlittlejoys Reply

  I ja sam u poslednje vreme često u ovoj fazi koju opisuješ na početku teksta, ali tu su leto i izleti da izvade stvar! 😉 Tako sutra idem na isti ovaj izlet, pa sam morala da pročitam šta si ti lepo pisala o Temišvaru i na šta da obratim pažnju, jer si mi sada omiljeni izvor informacija kada su u pitanju putovanja! Čula sam da je grad skroz sladak i simpatičan, pa se nadam da ću videti to cveće i parkove o kojima pričaš. Javljam utiske! 🙂 Pozz

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Jao, hvala ti. Temišvar je sada super. Bila sam pre dva meseca. Sada su parkovi sredjeni, sve je puno cveća i svaka zgrada u centru se renovira. Jedan dan i više nego dovoljan. Lepo se provedi, pa se čitamo kad se vratiš.

 3. Negoslava Reply

  Izgubih se na ovom sjajnom blogu jer ne znam šta pre da čitam. Temišvara se dotakoh jer sam bila tek nedavno i oduševio me taj izlet lišen one žurbe kada su u pitanju veći gradovi u kojima ne znaš šta ćeš pre. Preporučujem ovaj izlet svima, i kad se ima i kad se nema, a ja odoh da čeprkam dalje po blogu koji zaslužuje svu moju pažnju.

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Ooo hvala Vam Negoslava na ovom lepom komentaru. Slažem se sa Vama u vezi sa Temišvarom. Veliki pozdrav sa proputovanja po Srbiji 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *