Timișoara

Jednom mesečno dođu ti dani kada život nema smisla, nema se ni za ‘leba, uhvati pms, bacila bih kamenje na sistem, sistem, sve je sivo i crno, a još ako je zima i hladno, onda ume da bude onako baš loše. Tada me uhvate pundravci i odem na one sajtove sa popustima, da se malo smirim i da vidim šta ima, pa pravim u glavi kombinacije kako da sa najmanje para furnem od tog sivila i vidim kako komšije žive. Ništa me toliko ne obraduje nego kada nađem u ponudi jednodnevni izlet u Temišvar za sedam evra.

S e d a m  e v r a.

Iz Beograda, stigli smo za dva sata do granice i još pola sata do Temišvara. Naravno, kao i uvek, pripremila sam svoju vodič – skriptu kao da idemo u Moskvu i usput čitala svojim saputnicima, u veoma ranim jutarnjim satima. I dok su njihova sumorna lica govorila da ne žele da im izražajno čitam, ja sam bila presrećna što putujemo. Bio je januar, kiša je pljuštala, hladno, sivo. Grad je bio pust, samo mi u grupi sa vodičem, pratimo je i slušamo šta ima po Temišvaru.

I saznamo da je: Temišvar četvrti grad po veličini u Rumuniji, a najveći u Banatu. Nosi naziv po reci Tamiš, ali zbog promene tokova, leži na reci Begej. U samom centru postoje tri glavna trga: Trg ujedinjenja, Trg pobede i Trg slobode. Nažalost, u vreme kada smo mi bili u poseti, ceo centar je bio iskopan zbog renoviranja, pa nismo imali mogućnost da sagledamo onako kako zaista jeste.

Ali ono što smo uspeli da obiđemo i vidimo su Opera, Srpska pravoslavna crkva u čijem je dvorištu spomenik Milošu Crnjanskom, Muzej primenjene umetnosti, Rumunska saborna crkva i Kip vučice koja doji Romula i Rema koji je Temišvar dobio na poklon od Rima 1926. godine. Iako su sve zgrade stare i oronule, na čiji su izgled verovatno uticali i loši vremenski uslovi, meni su bile lepe. Temišvar zovu Mali Beč, ali ima tu i socijalizma i secesije i kiča. Svega po malo. Postoji čak kuća koja neverovatno podseća na neku od Gaudijevih građevina u Barseloni, samo u mnogo lošijem izdanju. Parkovi okružuju centar grada koji su puni cveća kada je lepo vreme, pa verujem da je super sedeti u nekoj bašti, na nekom od mostova preko Begeja. Pored mnogobrojnih spomenika, crkava i parkova, postoji i sinagoga koja se sada koristi u svrhu koncertnih dešavanja, jer Jevreja u ovim krajevima skoro da više nema.
Osim Rumuna, u Temišvaru žive Mađari, Nemci i Srbi kojih ovde ima najviše i Temišvar predstavlja najveći kulturno – istorijski centar Srba. Temišvar je prvi grad u Evropi koji je 1884. godine dobio uličnu električnu rasvetu. Uprkos svemu, najjači utisak su na nas ostavili kablovi koji haotično vise sa svake bandere.

Ali, ono što su dva hot-doga u Cirihu, to su doručak i ručak u ,,elitnom” restoranu i kafa i pivo u Temišvaru. Za 15 evra. U Rumuniji se koriste lei. Bili smo zapanjeni cenama. Koga interesuje šoping, ovde postoji najveći tržni centar u ovom delu Evrope. Ako smo dobro razumeli, naši idu na ove izlete isključivo zbog šopinga, što meni nikada neće biti jasno.

Kasnije će Ryanair avio kompanija uvesti letove iz Tamišvara do mnogih gradova u Evropi, pa ću Temišvar obilaziti još mnogo puta. Da vas ne buni što u tekstu ima fotografija i po lepim i ružnim vremenskim uslovima. U međuvremenu su završili renoviranje trgova i mnoge fasade su obnovljene i i dalje se obnavljaju.

Tako da, ako je nekom dosadno, ne zna gde će, nema para, al’ opet za ovoliko može da odvoji, pravac u Temišvar. Jedan dan je sasvim dovoljan. Blizu je, jeftino je, lepo je. Mi smo se vratili puni baterija, mene je prošao neizdrž, a i shvatila sam da mi nije toliko loše kao što se čini. Bitan je ugao posmatranja.


Pozdrav,

Majus
3 thoughts on “Timișoara

 1. Vesna Novakovic Reply

  Vala jes’…Ali ova ulicna struja sto je prva dosla, ne verujem

 2. macaroonsandlittlejoys Reply

  I ja sam u poslednje vreme često u ovoj fazi koju opisuješ na početku teksta, ali tu su leto i izleti da izvade stvar! 😉 Tako sutra idem na isti ovaj izlet, pa sam morala da pročitam šta si ti lepo pisala o Temišvaru i na šta da obratim pažnju, jer si mi sada omiljeni izvor informacija kada su u pitanju putovanja! Čula sam da je grad skroz sladak i simpatičan, pa se nadam da ću videti to cveće i parkove o kojima pričaš. Javljam utiske! 🙂 Pozz

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Jao, hvala ti. Temišvar je sada super. Bila sam pre dva meseca. Sada su parkovi sredjeni, sve je puno cveća i svaka zgrada u centru se renovira. Jedan dan i više nego dovoljan. Lepo se provedi, pa se čitamo kad se vratiš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *