Timișoara

Jednom mesečno dođu ti dani kada život nema smisla, nema se ni za ‘leba, uhvati pms, bacila bih kamenje na sistem, sve je sivo i crno, a još ako je zima i hladno, onda bude baš loše. Tada me uhvate pundravci i odem na one sajtove sa popustima, da se malo smirim i da vidim šta ima, pa pravim u glavi kombinacije kako da sa najmanje para odem od tog sivila i vidim kako komšije žive. Ništa me toliko ne obraduje nego kada nađem u ponudi jednodnevni izlet u Temišvar za sedam evra.

S e d a m  e v r a.

Iz Beograda, stigli smo za dva sata do granice i još pola sata do Temišvara. Kao i uvek, pripremila sam svoju vodič – skriptu  i usput čitala svojim saputnicima, u veoma ranim jutarnjim satima. I dok su njihova sumorna lica govorila da je to najmanje što žele, ja sam bila presrećna što putujemo. Bio je januar, kiša je pljuštala, hladno i sivo. Grad je bio pust, samo mi u grupi sa vodičem, pratimo je i slušamo šta ima po Temišvaru.

I saznamo da je: Temišvar četvrti grad po veličini u Rumuniji, a najveći u Banatu. Nosi naziv po reci Tamiš, ali zbog promene tokova, leži na reci Begej. U samom centru postoje tri glavna trga: Trg ujedinjenja, Trg pobede i Trg slobode. U vreme naše moje prve posete, svi trgovi su se renovirali, pa sam tek posle nekoliko godina ponovo otišla u Temišvar i videla koliko je zaista lep.

Ali ono što smo uspeli da obiđemo i vidimo su Opera, Srpska pravoslavna crkva u čijem je dvorištu spomenik Milošu Crnjanskom, Muzej primenjene umetnosti, Rumunska saborna crkva i Kip vučice koja doji Romula i Rema koji je Temišvar dobio na poklon od Rima 1926. godine. Iako su sve zgrade stare i oronule, na čiji su izgled verovatno uticali i loši vremenski uslovi, meni su bile lepe. Temišvar zovu Mali Beč, ali ima tu i socijalizma i secesije i kiča. Postoji čak kuća koja neverovatno podseća na neku od Gaudijevih građevina u Barseloni, samo u mnogo lošijem izdanju. Parkovi okružuju centar grada koji su puni cveća kada je lepo vreme, pa verujem da je super sedeti u nekoj bašti, na nekom od mostova preko Begeja. Pored mnogobrojnih spomenika, crkava i parkova, postoji i sinagoga koja se sada koristi u svrhu koncertnih dešavanja, jer Jevreja u ovim krajevima skoro da više nema.
Osim Rumuna, u Temišvaru žive Mađari, Nemci i Srbi kojih ima najviše od svih manjina i Temišvar predstavlja najveći kulturno – istorijski centar Srba. Temišvar je prvi grad u Evropi koji je 1884. godine dobio uličnu električnu rasvetu. Uprkos svemu, najjači utisak su na nas ostavili kablovi koji haotično vise sa svake bandere.

Ali, ono što su dva hot-doga u Cirihu, to su doručak i ručak u ,,elitnom” restoranu i kafa i pivo u Temišvaru. Za 15 evra. U Rumuniji se koriste lei. Bili smo zapanjeni cenama. Koga interesuje šoping, ovde postoji najveći tržni centar u ovom delu Evrope. Ako smo dobro razumeli, naši idu na ove izlete isključivo zbog šopinga.

Kasnije će Ryanair avio kompanija uvesti letove iz Tamišvara do mnogih gradova u Evropi, pa ću Temišvar obilaziti još mnogo puta. Da vas ne buni što u tekstu ima fotografija i po lepim i ružnim vremenskim uslovima. U međuvremenu su završili renoviranje trgova i mnoge fasade su obnovljene i i dalje se obnavljaju.

Tako da, ako je nekome dosadno, ne zna gde će, nema para, al’ opet za ovoliko može da odvoji, pravac u Temišvar. Jedan dan je sasvim dovoljan. Blizu je, jeftino je, lepo je. 


Pozdrav,

Majus
3 thoughts on “Timișoara

 1. Vesna Novakovic Reply

  Vala jes’…Ali ova ulicna struja sto je prva dosla, ne verujem

 2. macaroonsandlittlejoys Reply

  I ja sam u poslednje vreme često u ovoj fazi koju opisuješ na početku teksta, ali tu su leto i izleti da izvade stvar! 😉 Tako sutra idem na isti ovaj izlet, pa sam morala da pročitam šta si ti lepo pisala o Temišvaru i na šta da obratim pažnju, jer si mi sada omiljeni izvor informacija kada su u pitanju putovanja! Čula sam da je grad skroz sladak i simpatičan, pa se nadam da ću videti to cveće i parkove o kojima pričaš. Javljam utiske! 🙂 Pozz

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Jao, hvala ti. Temišvar je sada super. Bila sam pre dva meseca. Sada su parkovi sredjeni, sve je puno cveća i svaka zgrada u centru se renovira. Jedan dan i više nego dovoljan. Lepo se provedi, pa se čitamo kad se vratiš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *