6 dana, 6 gradova – Strazbur

Prošle godine, naišla sam na fotografije grada čije ime mi nije bilo poznato i odmah se u mislima teleportovala na to mesto, zamislila svoj život tamo i dočekala duboku starost. Na fotografiji, grad je bio okupan suncem, ukrašen cvećem, ležao na nekoj vodi sa mostovima svuda naokolo i divnim kućama. Zato mi nije bilo teško da odlučim u roku od odmah da ću posetiti Kolmar, jer je to mesto sa fotografije neverovatno podsećalo na našu trenutnu destinaciju. Da je taj grad sa fotografije na svega pola sata vozom od Kolmara, saznali smo sasvim slučajno i tog petog dana našeg putešestvija, uputismo u Strazbur.

Kiša nas je neprestano pratila, ali koga briga, u Strazburu smo! Sve isto kao Kolmar, s razlikom što je ovo živ grad u kome se stvari dešavaju. Otišle smo potpuno nespremne, jer je poseta bila neplanirana, pa ništa nismo znale, ni gde otići, ni šta videti, nijednu priču, ali utoliko bolje, jer smo tako slučajno otkrivale grad, a imale ceo dan na raspolaganju. Uz pomoć mape i osećaja, krenusmo od železničke stanice pravo, pešačkom zonom, preko mostića sa saksijama cveća na reci Il koja se uliva u Rajnu. Sa jednog trga stiže se na sledeći, pa na sledeći, a svaki naredni je lepši od onog prethodnog. Prostran, ima mesta za sve, svaki okružen kućama koje liče na one koje viđamo na metalnim kutijama od čokolade.

A onda dolazimo do trga sa jednom grdosijom od katedrale – Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg, koja se ne može uslikati cela, toliko je visoka i ogromna. Teška gotika, izgleda kao neka čelična instalacija sa milijardu detalja i bukvalno oduzima dah. Neverovatno kako su takve katedrale pravljene, to mi je uvek bilo fascinantno. Prošlo je četiri veka dok nije dobila sadašnji oblik (1015 – 1439). Sa svoja 144 metra, druga je katedrala po visini u Francuskoj, a peta u svetu. Bukvalno se vidi sa svake tačke u gradu i zato je snalaženje po strazburškim ulicama veoma jednostavno. Na tom istom trgu, odmah pored, nalazi se najlepša kuća u Strazburu – Kamerzel, neobična, pomalo mračna, sa drvenim detaljima i unikatnim prozorima.

Katedrala i Kamerzel – crna kuća

Krenule smo u potragu za delom grada Petite France. Lako smo se orijentisale po katedrali i slikama sa razglednice. Mostovi, mostovi, divni mostovi, kuće sa drvenim elementima, crkve, muzeji, cveće, i malo po malo, dođosmo do pomenutog naselja, mesta gde se reka Il račva u četiri pravca i prolazi ispod Pokrivenih mostova – Ponts Couverts, sa četiri odbrambene kule. Preko puta Pokrivenih mostova, nalazi se Vauban brana, napravljena 1690. godine sa namerom da potopi ceo južni deo grada, sa terasom na vrhu sa koje se vide Petite France, reka Il, Katedrala i kišom okupani krovovi Strazbura.
Petite France predstavlja četvrt sa restoranima, suvenirnicama, malim uskim ulicama, opet bajkovitim kućama i mostovima. Za razliku od Švajcarske, u Strazburu se može naći espresso za 1evro, obroci u restoranima su oko 10 evra, suveniri oko 3 i sve ukupno, veoma pristojno i pristupačno.

Mala Francuska

U Strazburu, na vrtešci za decu, upoznaću jednu Sonju iz Beograda koja će mi u godinama kasnije biti sjajan kompanjon na putovanjima.

Upoznavanje sa Sonjom

U Strazburu postoje tri univerziteta, bolnica i Medicinski fakultet koji se nalaze u zgradi nalik nekoj tvrđavi, Evropski parlament i Savet Evrope. Marseljeza, francuska himna, napisana je u Strazburu. Poput Kolmara, grad se često pripajao Nemačkoj, pa Francuskoj. Za vreme Drugog svetskog rata, dolazi do germanizacije stanovništa, francuski jezik se zabranjuje, a ulice menjaju nazive, sve do 1944. kada se opet pripaja Francuskoj. Od 1960, postaje mesto francusko – nemačkog pomirenja, kada se udvostručuje broj mostova koji spajaju obe obale Rajne.

Ukoliko budete putovali vozom, povratna karta na relaciji Kolmar – Strazbur, koštala je 36 evra (2015. godina). Dobra stvar je da tu jednu kartu može iskoristiti maksimalno pet osoba, pa ako vas ima više u društvu, možete podeliti troškove. Ta ista povratna karta može da se koristi i u gradskom prevozu u Strazburu.

Ponts Couverts

Taj dan u Strazburu ostaće mi u lepo sećanju. Ako vas put navede na sam zapad Francuske, ne propustite da posetite ovaj prelep grad.

Petite France

Pozdrav,

Majus

 
4 thoughts on “6 dana, 6 gradova – Strazbur

 1. Vera Bozanic Reply

  Hvala Majo!

  2015-05-13 21:45 GMT+02:00 majusnikolicmajus :

  > majusnikolicmajus posted: “Pre nekoliko meseci, naišla sam na > fotografije grada čije ime mi nije bilo poznato i odmah se u mislima > teleporovala na to mesto, zamislila svoj život tamo i dočekala duboku > starost. Na fotografiji, grad je bio okupan suncem, ukrašen cvećem, ležao > na neko”

 2. Bashita Reply

  Baš mi je drago što sam naišla na tvoj post je jer Strazbur jedan od gradova koji bih volela da posetim ove godine (ili u skorije vreme). Nasmejala sam se kad si pomenula ringišpil sa konjićima, to je još jedan od mojih snova u koferima! 😉 Potražiću ga tamo kad budem otišla! 😉

  • majusnikolicmajus Post authorReply

   Bashita, želim ti da obiđeš Strazbur jer je taj grad takvo otkrovenje za mene. A još kada smo shvatili da je blizu Kolmara, skakala sam od sreće što ga obilazimo. Leti i u proleće je ukrašen cvećem i tada je još lepši! Hajde idi, pa da čitamo tvoju priču iz Strazbura 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *