6 dana, 6 gradova – Kolmar

Pre nekoliko dana, vratila sam se sa instant putovanja, gde smo sestra i ja, za 6 dana, obišle 6 gradova. Još uvek se nisu slegli utisci, pa je možda bolje da odmah sednem i napišem po koju, dok je tema još uvek vruća.
Prvi grad u koji smo stigli, bila je Venecija. Ovog puta, vreme je bilo divno, pa smo se uglavnom grejale na suncu kao gušteri i isprobavale sve moguće opcije na novom fotoaparatu. Lutale ulicama, preko mostića, nekoliko puta se izgubile, jele pastu, sladoled, pile kafu i najmanje pivo ikad za samo četiri evra. Putovanje je bilo organizovano preko agencije, autobusom i celu noć smo putovali do sledećeg grada.

U ranim jutarnjim satima, stigli smo u naše glavno odredište – Kolmar, gradić na severoistoku Francuske, u regiji Alzas. Sama regija je poznata po veoma sušnoj klimi i minimalnoj količini padavina na godišnjem nivou, što je veoma pogodno za vinograde, pa je cela regija ujedno poznata i po veoma dobrom belom vinu. Međutim, za vreme našeg boravka u Kolmaru, kiša je neprestano padala. Bukvalno, kao da je neko odvrnuo česmu. Kao da se sva kiša koja padne u godini, sručila na nas u ta tri dana.

Ali uprkos ružnom vremenu, grad je nestvarno lep i ne možete da ne mislite da ste ušli u neku bajku dok hodate tim lepim ulicama, između tih kuća kao sa razglednice. Postoji od 9. veka i od tada se stalno pripajao Nemačkoj, pa Francuskoj, pa Nemačkoj, da bi 1945. godine definitivno bio vraćen Francuskoj. Kroz grad protiče rečica Lauh, kojom se turisti mogu voziti čamcima u okviru ture La Petite Venice. Grad je poznat po osvetljenju sa oko 900 izvora svetlosti koje omogućavaju jedinstveni lajt šou, gde svaka boja ima svoje simbolično značenje.

Poznati ljudi iz Kolmara su August Bartoldi i Džordž Čarls de Hekeren. August Bartoldi je tvorac čuvenog Kipa slobode koji je Francuska poklonila Njujorku. U Kolmaru možete videti repliku Kipa slobode koji se nalazi na ulazu u grad ili možete posetiti njegov muzej. Nešto manje poznat je Džordž Čarls de Hekeren, oficir koji je na dvoboju usmrtio Aleksandra Puškina.

Da je Kolmar prelep gradić, dočaraće vam fotografije iz priloga, ali sa druge strane, bilo nam je strašno dosadno. Sigurno da su loše vreme i praznik doprineli da se tako osećamo, jer osim kiše, u gradu ništa nije radilo zbog 1. maja. U susret su nam uglavnom dolazili penzioneri ili mladi roditelji sa malom decom u kolicima. Bile smo smeštene u hotelu na dva minuta od centra, tako da smo tih dana jako dobro upoznale staro jezgro Kolmara i njegovu okolinu. Kada nismo šetale, vreme bismo provodile u našoj udobnoj sobi i fenom sušile jedine patike koje smo ponele.

Zbog blizine drugih gradova u Francuskoj i Švajcarskoj, Kolmar nam je bio sigurna baza iz koje smo odlazile na jednodnevne izlete. Zato ako vas put navede na ovu stranu, nemojte propustiti da posetite ovo mestašce i napunite baterije za dalje.

Pozdrav,

Majus
9 thoughts on “6 dana, 6 gradova – Kolmar

  1. Sonja Reply

    Jaooooo kako si divno opisala ovo putovanje… Isti su nam utisci, samo si ti to fino sročila.

  2. Milena Reply

    Divno Majus! Hvala sto si mi ustedela kintu za Cirih! 🙂 I Hvala na super ultra hiper divnom tekstu!

  3. Gotza Reply

    Svajcarski Etiopljani slusala sam ih u Domu Omladine… pravi izbor Majus 😀

  4. Pingback: Romeo i Julija | majusnikolicmajus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *