6 dana, 6 gradova – Colmar

Pre nekoliko dana, vratila sam se sa instant putovanja, gde smo sestra i ja, za 6 dana, obišle 6 gradova. Još uvek se nisu slegli utisci, pa je možda bolje da odmah sednem i napišem po koju, dok je tema još uvek vruća.

IMG_4487

Prva destinacija je Venecija o kojoj je već bilo reči ranije. Ovog puta, vreme je bilo divno, pa smo se uglavnom grejale na suncu kao gušteri i isprobavale sve moguće opcije na novom fotoaparatu. Lutale ulicama, preko mostića, nekoliko puta se izgubile, jele pastu, sladoled, pile kafu i najmanje pivo ikad, za, sića, 4e. Ne treba da posebno napominjem, da sam i na ovo putovanje otišla u najjeftinijoj mogućoj varijanti, pa je stoga jasno da smo nakon celog dana u Veneciji, uveče krenuli ka severoistoku Francuske, a čime drugo, nego autobusom. Da je placebo najčudniji efekat, govori činjenica da smo ne znajući, umesto tableta protiv povraćanja, tj. tableta za spavanje, sve vreme pile šumeće tablete za varenje i čvrsto verovale da nas je tableta za spavanje, odnosno za varenje, toliko ošamutila, da se nismo pomerile celu noć i spavale kao bebe.
U ranim jutarnjim satima, stigli smo u naše glavno odredište – Kolmar, gradić na severoistoku Francuske, u regiji Alzas. Sama regija je poznata po veoma sušnoj klimi i minimalnoj količini padavina na godišnjem nivou, što je veoma pogodno za vinograde, pa je cela regija ujedno poznata po veoma dobrom belom vinu. Međutim, tri dana, koliko smo proveli u ovom gradiću, kiša nije prestajala. Bukvalno, kao da je neko odvrnuo česmu. Mislim da je za to vreme koliko smo proveli tamo, ona minimalna količina padavina na godišnjem nivou, odradila svoje, i sada je, sigurna sam, vreme sunčano, kakvo će i biti u narednih godinu dana. Međutim, gradić je toliko bajkovit, da se stiče utisak da će iza svakog ugla izaći Crvenkapa. ,,Kuće od čokolade, prozori od marmelade”. Postoji od 9. veka i od tada, stalno se pripajao Nemačkoj, pa Francuskoj, pa Nemačkoj…da bi 1945. godine, definitivno bio vraćen Francuskoj. Kroz grad protiče rečica Lauh, kojom se turisti mogu voziti čamcima u okviru ture La Petite Venise. Što se tiče moje sestre koja je odrasla na velikom, lepom, plavom Dunavu, uska i plitka reka poput ove, predstavljala je smejuriju, tako da smo vožnju istom prepustile drugima. Grad je poznat po bajkovitom osvetljenju, oko 900 izvora svetlosti omogućavaju jedinstveni ,,light show” i svaka boja ima svoje simbolično značenje.

La Petite Venise...

Iz Kolmara su August Bartoldi, tvorac čuvenog Kipa slobode u Njujorku, pa se mogu posetiti njegov muzej i replika Kipa slobode koja se nalazi na ulasku u grad; i Džordž Čarls de Hekeren, oficir koji je na dvoboju usmrtio Aleksandra Puškina.

Da je Kolmar prelep gradić, više govore fotografije u prilogu. Ali sa druge strane, užasno je dosadan. Bar je nama tako bilo. Da li zbog kiše i hladnoće, ili možda zato što 1. maja ništa nije radilo, ne znam. Sa svojih 65 hiljada stanovnika, osim kulturne baštine, nema ništa drugo da ponudi. Zato se uglavnom na ulicama mogu videti penzioneri ili mladi roditelji sa sitnom decom u kolicima. Bile smo smeštene u hotelu koji je na dva minuta hoda od centra grada, pa smo tog dana jedno tri puta obišle uži i širi centar. Kasnije u toku dana, po neki restoran je i bio otvoren i uspele smo da nađemo piceriju, a uveče čak otišle na pivo. Niko ne govori engleski, pa nam je izbor bio prilično ograničen, jer bismo često prolazile pored restorana i pokušavale da naslutimo šta je na meniju. A možda ja samo u stvari nisam imala priliku da osetim noćni život, jer su mi noge konstantno bile mokre od kiše, pa sam večeri uglavnom provodila u hotelskoj sobi, sušeći fenom jedine patike koje sam ponela. Mada sumnjam.

IMG_4744

 

U svakom slučaju, lepo iskustvo. Ko voli miran život, to mesto je idealno. Zbog položaja grada, svakog dana smo obilazile druga mesta, i Kolmar nam je bio baza i mesto za odmor, nakon dugog dana na drugim destinacijama.

Ponudu o ovom i ostalim putovanjima pogledajte na sajtu Agencije Jungle Tribe

*Lajkujte moju FB stranicu i pogledajte više fotografija.
9 thoughts on “6 dana, 6 gradova – Colmar

  1. Sonja Reply

    Jaooooo kako si divno opisala ovo putovanje… Isti su nam utisci, samo si ti to fino sročila.

  2. Milena Reply

    Divno Majus! Hvala sto si mi ustedela kintu za Cirih! 🙂 I Hvala na super ultra hiper divnom tekstu!

  3. Gotza Reply

    Svajcarski Etiopljani slusala sam ih u Domu Omladine… pravi izbor Majus 😀

  4. Pingback: Romeo i Julija | majusnikolicmajus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *