Venecija za početnike

 

Veneciju sam posetila tri puta. U februaru, novembru i maju, na po jedan dan. Prvi put je bilo hladno, kišovito i prezanimljivo, jer – prvi je put. Drugi put već sam brinula šta ćemo raditi u tom nadasve lepom, malom gradom za čiji obilazak je dovoljno par sati. Treći put je bilo sunčano, pa sam samo zato izdržala da ne poludim u svim tim prešarenim, presimpatičnim, preturističkim ulicama. Jedino sam prvi put otišla ciljano u Veneciju, svaki sledeći je bio usput.

Ako u Veneciju dolazate preko agencije, što je najčešće slučaj, imajte na umu da se prvo stiže do jednog od okolnih mesta (Lido di Jesolo), zatim dolazak do luke, a onda brodićem do Venecije. Povratna karta je oko 15 evra, a vožnja traje oko pola sata. Venciju drže stubovi, zgrade su šarene i sva je u mostovima, kanalima i gondolama. Nema saobraćaja, nema automobila, sve se dovozi čamcima, pa onda radnici dočekuju robu i preko skela odnose dalje do odredišta.

Centar

Dolaskom u Veneciju, svi idu na istu stranu. Turista ima toliko da se i sami sebi smučimo kao takvi. Na tom putu, prolazi se pored Mosta uzdaha koji spaja Duždevu palatu i zatvor. Preko tog mosta, zatvorenici koji su odlazili u zatvor, imali su priliku da kroz rupice na mostu, poslednji put pogledaju na Jadransko more, pa bi sa uzdahom odlazili u mračne odaje. Otud ime Most uzdaha. Nešto dalje smešten je Trg Svetog Marka, odmah iza Duždeve palate i Narodna biblioteka u kojoj je deci iz sirotišta, Vivaldi davao besplatne časove muzičkog. Sećam se da nam je prilikom prve posete, vodič objasnio sa takvom strašću, kao da je i sam prisustvovao tome ,,da je ono što su oni svirali bilo fantastično i da ne možemo zamisliti kako su te arije divno zvučale’’.

Trg Svetog Marka

Između biblioteke i palate, nalaze se dva stuba: jedan na kome stoji lav, zaštitnik Svetog Marka, a na drugom je Sveti Teodor na krokodilu. Oba stuba doneta su iz Konstantinopolja. Na samom trgu nalazi se nekoliko prelepih građevina. Ne bih se zadržavala na svakoj pojedinačno, ali ne mogu da odem dalje, a da ne posvetim par rečenica crkvi Svetog Marka koja je na toliko nivoa lepa i sa toliko mnogo detalja. Crkva je obučena u različite stilove koji su vekovima unazad stizali do Venecije iz raznih drugih kultura i civilizacija. Najviše umetničkih dela, fresaka i skulptura doneto je nakon pljačke Carigrada i Aja Sofije. Najjači utisak ostavljaju skulpture četiri konja, tzv. Carigradska ili Trijumfalna kvadriga, koji su dugo krasili carigradski hipodrom, na mestu ispred Plave džamije u Istanbulu. Originalno potiču iz antike i veruje se da su ukrašavali Trajanov stub.

Crkva Svetog Marka

Na trgu se, između ostalog, nalazi i Zvonik bazilike Svetog Marka – crveni toranj, zatim Prokurative – tri povezane zgrade u obliku konjske potkovice u kojoj su nekada radili ugledni činovnici grada i Mletačke Republike i Toranj sa satom. Na vrhu tornja, dve bronzane statue sa dva duga čekića udaraju u zvono na svakih sat vremena. Brojčanik velikog astronomskog sata, pored satnice, pokazuje i mesečeve mene i kretanje sunca u zodijaku. Kako su ta vremena bila toliko surova, a toranj prelep, tvorac istog doživeo je da ga oslepe, da tako nešto lepo ne bi ponovio nigde na svetu.

Preko Rialto mosta

Rialto most je najstariji u Veneciji. Prvobitno napravljen od drveta, pa rekonstruisan, danas može da izdrži stotine turista. Sa njega se pruža pogled na Grand kanal, brodove, čamce, gondole i niz venecijanskih zgrada sa obe strane kanala.

Grand kanal

Malo dalje, vidi se crkva koju je opevao Laza Kostić u pesmi ,,Santa Maria Della Salute’’. Naime, poznato je da je talas kuge nekoliko puta u istoriji odneo veliki broj života u Veneciji. Kada je 1629. godine Veneciju zahvatila kuga po drugi put, posle dve godine, umrla je trećina stanovništva. Narod se molio devici Mariji da ih spasi i kada je kuga zaustavljena, u znak zahvalnosti, narod je sagradio ovu crkvu i njoj je posvetio. Za tu priliku, u Istri je posečeno preko million stabala koji drže crkvu. Prema teatralnoj priči našeg vodiča, Laza Kostić, saznavši da je toliko drveće posečeno, besan je posetio Veneciju, ali kada je ugledao crkvu, zaslepljen njenom belinom i lepotom, kaje se i piše najpoznatiju ljubavnu pesmu koju posvećuje Lenki Dunđerski.

Pogled sa Rilato mosta na najpoznatiju crkvu u Veneciji

Nakon što obiđemo crkvu, preostaje nam slobodno vreme koje koristimo lutajući uskim ulicama, mostovima i divimo se cveću na prozorima meštana, koje nigde ne cveta i ne izgleda lepše kao u Veneciji. Dok šetamo, jasno možemo zamisliti kako je nekada bilo, u mračnim ulicama i budžacima, kada su pod maskama svi bili jednaki i nije postojala razlika u staležima, a razvrat skoro da može da se omiriše u vazduhu. Danas, ostao je samo karneval namenjen turistima. I Bijenale.

Kiša

Kada dolazite u Veneciju, imajte u vidu da su kiše ovde skoro svakodnevne. Mene nijednom nije zaobišla, pa makar i na kratko. Takođe, česta pojava je acqua alta. Zbog plime, u Veneciji su česte poplave, tolike da je čitav Trg Svetog Marka pod vodom i moguće je kretanje samo preko skela. Ili ako imate čizme do struka, onda možete i po trgu. Ali kako dođe, brzo se voda i povuče i dok se vratite nazad, sve će izgledati kao da se ništa nije desilo pre samo dva sata, dok ste se vrzmali po gradu. Jednom je voda toliko nadošla da smo hteli to ili ne, morali da za 7 evra kupimo po par dubokih čizama koje smo posle dečko i ja vukli sa sobom do Beograda, preko Barselone i Azurne obale.

Ukoliko u Veneciji ostajete duže od dana, iskoristite vreme za posetu obližnjeg gradića – Burana. Mirno, malo i prešareno selo koje je poslednjih nekoliko godina sve popularnije.

I ne zaboravite da pojedete đelato, bez obzira koje je doba godine.

Pozdrav od Majusa!

 

 
6 thoughts on “Venecija za početnike

  1. urketa Reply

    Zeleo bih da pohvalim Vas blog i ohrabrim Vas da nastavite sa radom. Delujete mi kao osoba koja pored putovanja voli i da cita. Imam osecaj kao da Vas poznajem nakon citanja Vasih clanaka. Srdacan pozdrav, mozda se sretnemo na nekom putovanju.

  2. Marijana Savic Knezevic Reply

    Predivno, sjajno, sazeto, bogato, precizno, elokventno, raj za oci i melem za dusu, :)! Odavno nisam procitala tako nesto jednostavno a veoma, veoma zanimljivo :)! Mislim da mozes da se prijavis za turistickog vodica, tebi ne treba licenca, tvoja ulaznica je ZNANJE :)! Veliki pozdrav od jednog velikog fanatika za putovanja :)! Marijana Savic Knezevic (lozinka: “Prag”)

  3. Pingback: 6 dana, 6 gradova | majusnikolicmajus

  4. Љ Reply

    Divno Majus! Osvežim se kad god pročitam tvoj post! Kao da sam tamo… 😍 a biću uskoro 😋

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *