Venecija za početnike

Na poslednje putovanje išla sam u novembru prošle, 2014. godine, sa svojim dečkom. Sumnjam da ću ikada više ići sa njim negde tako daleko, autobusom. On je od onih razmaženih koji bi da otputuju avionom, budu u pristojnom smeštaju u centru grada, a da ne plate mnogo. Za razliku od Njega, ja sam spremna na duga putovanja, nemam problem sa spavanjem na nezgodnom sedištu, spremna sam na duge šetnje od jutra do mraka, moji prohtevi su skromni, a moje su oči gladne novog. Ovo što sam našla preko agencije, skoro da nije koštalo, a uključivalo je posetu nekoliko gradova. Ali autobusom. Smeštaj u centru, ocena: slaba dvojka, ali za tuširanje i spavanje – dovoljno. Da smo planirali u Njegovoj režiji – ne bismo ni otišli, jer bi za avion, smeštaj, klopu i ,,za tamo’’, potrošili pet puta više.
Prvo stajalište:

Venecija….

Drugi put tamo i već sam se brinula šta ćemo zbog tehničke pauze od 10 sati, da radimo u tom nadasve lepom, malom gradom, za čiji obilazak je dovoljno par sati. Dolazak u Veneciju podrazumava prethodni odlazak do luke, pa onda brodićem do Venecije. Povratna karta je 15e, a vožnja traje oko 30 min, možda i kraće. Ceo grad drže stubovi, zgrade su šarene i stare, mostići, kanali, gondole. Nema saobraćaja, nema automobila, sve se dovozi čamcima, pa onda radnici dočekuju robu i preko skela odnose dalje do odredišta.

VenecijaDolaskom u Veneciju, svi idu u istom smeru. Turista ima toliko da se i sami sebi smučimo kao takvi. Na tom putu, prolazi se pored Mosta uzdaha koji spaja Duždevu palatu i zatvor. Preko tog mosta, zatvorenici koji su odlazili u zatvor, imali su priliku da kroz rupice na mostu, poslednji put pogledaju na Jadransko more, i sa uzdahom su odlazili u mračne odaje. Legenda kaže da parovi koji na gondoli prođu ispod Mosta uzdaha i poljube se, ostaju zauvek zajedno. Nastavljamo dalje prema Trgu Sv. Marka, gde iza Duždeve palate skrećemo levo. Preko puta je Narodna biblioteka u kojoj je nekada, deci iz sirotišta, Vivaldi davao besplatne časove muzičkog. Naš vodič nam je objasnio sa takvom strašću, kao da je i sam prisustvovao tome ,,da je ono što su oni svirali bilo fantastično i da ne možemo da zamislimo kako su te arije divno zvučale’’.  Između biblioteke i palate, nalaze se dva stuba: jedan na kome stoji lav, zaštitnik Sv. Marka, a na drugom je Sv. Teodor na krokodilu. Oba stuba doneta su iz Konstantinopolja. Na samom trgu, nalazi se nekoliko predivnih građevina. Ne bih da se zadržavam na svakoj pojedinačno, ali ne mogu da odem dalje, a da ne posvetim par rečenica crkvi Sv. Marka koja je spolja fantastična i sa toliko mnogo detalja. Crkva je obučena u različite stilove koji su vekovima unazad stizali do Venecije iz raznih drugih kultura i civilizacija. Najviše umetničkih dela, fresaka i skulptura doneto je nakon pljačke Carigrada i Aja Sofije.  Najjači utisak na mene su ostavile skulpture četiri konja, tzv. Carigradska ili Trijumfalna kvadriga, koji su dugo krasili carigradski hipodrom, na mestu ispred Plave džamije u Istanbulu. Originalno potiču iz antike i veruje se da su ukrašavali Trajanov stub. Na trgu se nalaze Zvonik bazilike Sv. Marka – crveni toranj, nalik naoštrenoj olovci, zatim Prokurative – tri povezane zgrade u obliku konjske potkovice u kojoj su nekada radili ugledni činovnici grada i Mletačke Republike; i Toranj sa satom. Na vrhu tornja su dve bronzane statue koje sa dva duga čekića udaraju u zvono na svakih sat vremena. Brojčanik velikog astronomskog sata, pored vremena pokazuje i mesečeve mene i kretanje sunca u zodijaku. Zanimljivo je da su tvorca ovog tornja oslepeli kada je gradnja završena, u strahu da ne napravi još neku velelepnu građevinu.

Venice . .Sa Trga, kreće se ka Rialto mostu. To je najstariji most u Veneciji, nekada od drveta napravljen, sada rekonstruisan, može da izdrži stotine turista. Gleda na Grand kanal, brodove, čamce, gondole i niz venecijanskih zgrada sa obe strane kanala. Malo dalje, vidi se crkva koju je opevao Laza Kostić u pesmi ,,Santa Maria Della Salute’’. Naime, poznato je da je talas kuge nekoliko puta u istoriji, odneo veliki broj života u Veneciji. Kada je 1629. godine Veneciju zahvatila kuga po drugi put, posle dve godine, umrla je trećina stanovništva. Narod se molio devici Mariji da ih spasi i kada je kuga zaustavljena, u znak zahvalnosti, narod je sagradio ovu crkvu i njoj je posvetio. Za tu priliku, u Istri je posečeno preko million stabala koji drže crkvu. Prema priči našeg vodiča, Laza Kostić, saznavši da je toliko drveće posečeno, besan je otišao u Veneciju, ali kada je ugledao crkvu, zaslepljen njenom belinom i lepotom, pokajao se i napisao njegovu najpoznatiju ljubavnu pesmu posvećenu Lenki Dunđerski:

,,Oprosti, majko sveta, oprosti,

Što naših gora požalih bor,

Na kom se, ustuk svakoj zlosti,

Blaženoj tebi podiže dvor:

Prezri, nebesnice, vrelo milosti,

Što ti zemaljski sagreši stvor:

Kajan ti ljubim prečiste skute,

Santa Maria della Salute.’’

Nakon što se obiđe i sama crkva, preostaje nam slobodno vreme koje koristimo lutajući uskim ulicama, mostovima i divimo se cveću na prozorima meštana, koje nigde ne cveta i ne izgleda lepše kao u Veneciji. Dok šetamo, jasno možemo zamisliti kako je nekada bilo, u mračnim ulicama i budžacima, kada su pod maskama svi bili jednaki i nije postojala razlika u staležima, a razvrat skoro da može da se omiriše u vazduhu. Danas, ostao je samo karneval namenjen turistima.

Korisno je znati:

Acqua alta – zbog plime, u Veneciji su česte poplave. Tada se na Trgu Sv. Marka mogu videti skele preko kojih jedino može da se prođe, osim ukoliko nemate čizme do struka, pa je moguće hodanje kroz vodu.

Suveniri nisu skupi, mogu se kupiti i za evro. Maske su od 2e do nekoliko stotina i hiljada evra, znači, za svačiji džep. Kafa na trgu Sv. Marka mnogo košta, dok malo dalje, u blizini crkve Santa Maria, može se popiti odličan espresso za 2e. Pizza na trgu Rialto – 3e. Obavezno pojedite sladoled za koji se veruje da ga je Marko Polo prvi put doneo iz Kine, kugla 1e. Gondola – 80e minimum.

Za dve nedelje, Veneciju ću posetiti po treći put. To će ponovo biti usputno stajalište na mom daljem putu. Ovog puta ću možda imati priliku da posetim Duždevu palatu u kojoj je muzej. Ukoliko ste već bili u Veneciji ili ostajete više od jednog dana, što je skroz dovoljno, iskoristite sledeći dan za posetu šarenog sela na ostrvu blizu Venecije – Buranu.

Sledeće i glavno stajalište na ovom novembarskom putu je

Barselona….

*Lajkujte moju FB stranicu i pogledajte više fotografija iz Venecije.
6 thoughts on “Venecija za početnike

  1. urketa Reply

    Zeleo bih da pohvalim Vas blog i ohrabrim Vas da nastavite sa radom. Delujete mi kao osoba koja pored putovanja voli i da cita. Imam osecaj kao da Vas poznajem nakon citanja Vasih clanaka. Srdacan pozdrav, mozda se sretnemo na nekom putovanju.

  2. Marijana Savic Knezevic Reply

    Predivno, sjajno, sazeto, bogato, precizno, elokventno, raj za oci i melem za dusu, :)! Odavno nisam procitala tako nesto jednostavno a veoma, veoma zanimljivo :)! Mislim da mozes da se prijavis za turistickog vodica, tebi ne treba licenca, tvoja ulaznica je ZNANJE :)! Veliki pozdrav od jednog velikog fanatika za putovanja :)! Marijana Savic Knezevic (lozinka: “Prag”)

  3. Pingback: 6 dana, 6 gradova | majusnikolicmajus

  4. Љ Reply

    Divno Majus! Osvežim se kad god pročitam tvoj post! Kao da sam tamo… 😍 a biću uskoro 😋

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *